NAVIGARE
CURS VALUTAR
dsl

VIP

Oligarhul Rîbolovlev, stăpân peste insula lui Onassis

...de Lucia Ivănescu

Oligarhul rus Dimitri Rîbolovlev, proprietarul clubului de fotbal AS Monaco, a cumpărat pentru 100 de milioane de euro insula grecească Skorpios de la Athina Onassis, nepoata şi moştenitoarea magnatului grec Aristotel Onassis. Imediat, Rîbolovlev, patronul AS Monaco, a decis să cumpere şi o bancă grecească.

Skorpios a găzduit nunta
lui Jackie Kennedy cu Aristotel Onassis
Insula Skorpios, cunoscută ca insula privată a miliardarului Aristotel Onassis, decedat în 1975, a fost evaluată de publicaţii de profil financiar la circa 200 de milioane de dolari.
Omul de afaceri rus, cu investiţii importante în sectorul imobiliar, a finalizat achiziţia după mai multe luni necesare pentru întocmirea actelor, potrivit publicaţiei elene Kathimerini. Pe Insula Skorpios sunt înmormântaţi Aristotel Onassis, precum şi mama şi unchiul Athinei. Insula, cumpărată de Onassis în 1962, a intrat în atenţia internaţională după ce a găzduit nunta acestuia cu fosta primă doamnă a SUA Jacqueline Kennedy în octombrie 1968. În urma atenţiei mediatice intense, deţinerea unei insule private a devenit rapid unul dintre cele mai semnificative simboluri ale bogăţiei şi statutului social.
După moartea lui Aristotel, insula a fost moştenită de fiica acestuia, Christina, şi ulterior către fiica acesteia, Athina Roussel - Onassis. Aristotel, fiul acestuia Alexander şi fiica Christina sunt înmormântaţi pe insulă. Cu toate acestea, Athina Onassis petrecea foarte puţin timp pe Skorpios. Printre celebrităţile care s-au arătat în trecut interesate de cumpărarea insulei se numără Madonna şi Bill Gates.
Anul treut, presa internaţională a scris că emirul Qatarului, şeicul Hamad bin Khalifa Al Thani, a cumpărat şase insule greceşti din Marea Ionică de la proprietari privaţi, unde vrea să construiască palate pentru cei 24 de copii şi cele trei soţii ale sale. Insulele au costat 8,5 milioane de euro, iar tranzacţia a fost perfectată după 18 luni din cauza birocraţiei din Grecia. Emirul a încercat anterior să cumpere Insula Skorpios. Tranzacţia a picat deoarece Athina Onassis a refuzat să lase din preţ.

Penthouse de 88 mil. dolari pentru fiica Elena
Numele oligarhului rus a devenit cunoscut în Cipru şi în Grecia la sfârşitul lui 2010, dar Rîbolovlev are în aceste ţări afaceri încă de la începutul deceniului 90. S-a născut în 1966 în oraşul Perm, centru industrial în Urali. Oraşul e faimos pentru industria sa grea şi pentru temutele închisori existente aici, iar Dmitri Rîbolovlev, fiul unui cunoscut medic din regiune, a avut viitorul prestabilit de părinţi, aşa că a devenit tot medic. În 1990, a absolvit Institutul Medical din Perm, cu specializarea cardiologie. În cursul studiilor s-a căsătorit cu colega sa, Elena, cu care în 1989 a avut prima fiică, Ekaterina. Cele două femei din viaţa sa s-au aflat recent aproape de luminile spaţiului public, prima pentru că îi cere insistent divorţul şi jumătate din avere, iar cea de-a doua pentru că a primit cadou de la tatăl ei cel mai scump apartament din New York, cumpărat cu o sumă uriaşă: 88 milioane de dolari. Ekaterina Rîbolovleva, 23 de ani, a intrat anul trecut în atenţia presei americane, care a prezentat-o drept un fel de echivalent rusesc al zgomotoasei Paris Hilton, după ce Dmitri i-a cumpărat penthouse-ul care i-a aparţinut lui Sanford Weill, fost şef al grupului financiar Citigroup. Rîbolovlev a dat 88 mil. dolari pe apartament, care a devenit astfel cel mai scump vândut vreodată la New York. Penthouse-ul este situat în 15 Central Park West, o clădire emblematică a zonei, proiectată de arhitectul Robert Stern. Apartamentul, cu o suprafaţă de 627 mp, are patru dormitoare, bibliotecă, galerie, sufragerie, salon pentru luat masa, bucătărie şi o terasă de 195 mp întinsă pe trei laturi ale clădirii - nord, est şi sud. Locuinţa a fost vândută de agenţia imobiliară Brown Harris Stevens, comisionul încasat fiind estimat de Wall Street Journal la 3,5 milioane de dolari. Tranzacţia a generat venituri de 2,5 milioane de dolari pentru bugetul municipalităţii şi al statului New York.
În 2011, rusul a plătit aproape 100 de milioane de dolari pentru o proprietate imobiliară din Palm Beach, Florida.

Dimitri Rîbolovlev este de profesie medic
Revenind în arena afacerilor, să spunem că tânărul doctor Rîblovev senior au înfiinţat, la începutul anilor ‘90, compania Magnetics, având ca obiect de activitate magneto-terapia, afacere care în 1992 le-a adus în conturi primul milion de dolari. Marile câştiguri au apărut însă din comerţ, dar Rîbolovlev-fiul a decis că viitorul se află în afacerile financiar-economice. S-a dus la Moscova, a studiat finanţele şi în 1992 şi-a deschis propria firmă de investiţii. În 1994 a înfiinţat o bancă şi, revenind la locul de obârşie, a obţinut acţiuni la unităţile industriale din oraşul natal, participând, în paralel, în consiliile de administraţie ale acestora. S-a confruntat cu probleme legate de nerespectarea legii, aşa că a petrecut 11 luni în închisoare, fiind achitat apoi în mod festivist, iar în 2000 a obţinut totalul acţiunilor companiei (de îngrăşăminte) Uralkali, pe care a listat-o pe Bursa din Londra şi a ajuns să vadă valoarea acesteia explodând la 35 miliarde de dolari, în primul semestru din 2008. În iunie 2010, Rîbolovlev a vândut 53 la sută din acţiunile Uralkali unui alt miliardar rus, Suleiman Kerimov, contra unei sume de peste 5 miliarde de euro.În afară de investiţiile sale în companii şi imobiliare, Rîbolovlev are o pasiune aparte pentru sport şi, printre altele, a cumpărat şi echipa de fotbal AS Monaco.

Magnatul rus, interesat şi de băncile greceşti
Marile bănci greceşti au intrat în vizorul magnatului rus, Dmitri Rîbolovlev, miliardarul având în ultimul timp o serie de întrevederi secrete cu şefii a două instituţii financiar-bancare de top din Grecia. Procedurile pentru recapitalizarea băncilor elene se află în atenţia tuturor, iar instituţiile financiar-creditoare caută cooperări în domeniul investiţiilor pentru “injectări” de capital în lichidităţi. Rîbolovlev se pare că e în căutarea celei mai bune oportunităţi pentru “a pune piciorul” în Grecia, scrie presa elenă. De altfel, regiunea nu îi e necunoscută. Deja din 2010, el deţine un procent de aproape 10 la sută din Banca Ciprului, prin intermediul companiei Odella Resources. Cu toate acestea, banca centrală a Ciprului nu i-a permis să-şi majoreze procentul deţinut la bancă, întrucât nu e bancher sau fond de investiţii. Aşadar, în continuare el caută alte oportunităţi de investiţii în regiune. De altfel, de săptămâni bune, oligarhul rus, aflat pe locul 100 al celor mai bogaţi oameni din lume şi al 13-lea din Rusia, cu o avere personală de 8 miliarde de dolari face curse pe ruta Moscova-Atena, ca să discute cu şefii marilor bănci greceşti. Întrevederile au loc întotdeauna în cel mai mare secret, la convorbirile desfăşurate în spatele uşilor închise participând doar persoane selectate din eşalonul cel mai înalt al conducerii băncilor, iar transcrierile discuţiilor nu apar niciodată în presă. De altfel, şi în viaţa personală Rîbolovlev evită apariţiile publice şi publicitatea, iar interviurile pe care le-a dat se numără pe degetele de la cele două mâini. Pe baza calendarului recapitalizării băncilor şi a procedurilor care vor urma, cel mai logic scenariu e ca Rîbolovlev, prin intermediul uneia dintre companiile pe care le are sub control, să obţină o participare strategică, participând la una dintre majorările de capital social. Un alt scenariu avansează ideea vânzării uneia sau mai multor filiale ale băncilor greceşti din Balcani sau din întreaga regiune a Europei de sud-est.

Articole din aceeaşi categorie:

Articole de acelaşi autor:


Inregistrare domenii