NAVIGARE
CURS VALUTAR
dsl

Dosare Externe

Bugetul armatei chineze a ajuns la 39 miliarde euro

...de Lucia Ivănescu

Bugetul armatei chineze a ajuns la 39 miliarde euro
« Imaginea 1 din 1 »

China a anunţat o creştere vertiginoasă a bugetului militar, adică armata-compusă din 2,3 milioane de soldaţi- va primi cu 20% mai mulţi bani decât până acum, mai exact 39 de miliarde de euro, scrie Le Figaro. Înaintea acestei veşti, un raport al Pentagonului reitera vechile sale nemulţumiri faţă de lipsa de transparenţă a ministerului chinez de Apărare în ceea ce priveşte fondurile destinate armatei. Cea de a 11-a Conferinţă consultativă politică a poporului-organ legislative care se reuneşte o dată pe an- a avut loc luna trecută în capitala Chinei, pe ordinea de zi aflându-se ratificarea bugetului anunţat. Membrii comisiei au votat bugetul, dar au atras atenţia că trebuie limitată amploarea aceastei creşteri. Jiang Enzhu, purtătorul de cuvânt al conferinţei a calificat majorarea fondurilor militare ca fiind “modestă”, dacă se raportează la PIB şi la impozite. Şi, potrivit lui Enzhu, banii ar trebui alocaţi atât pentru solda celor 2,3 milioane de soldaţi ai Armatei populare de eliberare, care trebuie modernizată.
China cheltuieşte jumătate din suma pe care Marea Britanie o alocă armatei şi doar opt procente din bugetul militar al Statelor Unite, dar Beijing-ul îşi va dezvolta aviaţia şi marina militară pentru a-şi întări statutul de putere regională.
Dacă armata chineză este cea mai numeroasă din lume şi deţine arma nucleară, ea trebuie să-şi îmbunătăţească rapid capacităţile tehnologice.
Beijing-ul atrage atenţia asupra schimbărilor din domeniul militar al altor state cu care China trebuie să ţină pasul.Planul de dezvoltare a capacităţii militare a Chinei prevede trei etape. Până la sfârşitul anului 2010, armata chineză şi-a propus să-şi construiască o bază solidă pentru dezvoltarea unor tehnologii militare moderne. În a doua etapă, până în anul 2020 armata chineză va trebui să-şi modernizeze tehnica din dotare, mai ales în domeniul marinei şi al aviaţiei.Ulterior, până la jumătatea acestui secol, China vrea să-şi dezvolte capacităţile militare în domeniul informatic pentru a putea câştiga, dacă va fi cazul, un război purtat cu tehnologii moderne. Conform programului de dezvoltare, armata chineză se va transforma din una capabilă să facă faţă ameninţărilor regionale într-o armată cu mobilitate trans-regională, capabilă de misiuni la sol, în aer şi pe apă la mare distanţă, pregătită pentru asalturi rapide şi misiuni speciale. Dar Beijingul ţine să sublinieze că o creştere a cheltuielilor militare nu urmăreşte câştigarea unei curse a înarmării, ci se doreşte ca şi China să fie un actor important în asigurarea păcii şi a stabilităţii globale.
Această nouă creştere a bugetului armatei se adaugă majorărilor anuale, ceea ce induce nervozitate la Washington, deşi se poate vorbi de o încălzire a relaţiilor dintre cele două ţări. Pentagonul apreciază că autorităţile chineze subestimează adevăratele lor cheltuieli, pe care americanii le-au evaluat în 2007 la 139 miliarde de dolari, echivalentul bugetelor militare ale Rusiei, Japoniei şi Coreei de Sud la un loc.
Dincolo de cifre, Washington-ul reproşează lipsa de transparenţă a Armatei Populare Chineze. «Constituirea unei forţe armate în China este caracterizată de opacitate.Nici la nivel regional, nici la nivel mondial nu este posibil să ştii care sunt intenţiile acestei ţări», apreciază David Sedney, sub-secretar adjunct al Apărării americane pentru Asia orientală.
Demersul Chinei de a spori atât de mult bugetul armatei îngrijorează şi Japonia, care a cerut Beijingului să-şi clarifice acest joc. Între cele două ţări, există relaţii tensionate încă din anii care au urmat celui de al doilea război mondial şi, mai recent, a existat şi un diferend territorial. « Este imposible pentru o ţară vecină, ca şi pentru alte state să înţeleagă această creştere uriaşă a fondurilor destinate armatei», a declarat şi Nobutaka Machimura, purtătorul de cuvânt al guvernului japonez.
In ultimii ani, China s-a concentrat pe achiziţiile de rachete cu rază lungă de acţiune, pe sisteme antiaeriene şi pe capacităţi pentru războiul electronic, speculând unele slăbiciuni ale sistemului ofensiv american. Astfel, China se pregăteşte militar în mod esenţial în plan defensiv. Intre timp, Statele Unite au inaugurat politica de a "înconjura" China cu state aliate Washington-ului, ca Japonia, India, Indonezia, Vietnamul şi Mongolia.Agenţia "Stratfor", care are strânse legături cu cercurile militare americane, scria despre raportul Pentagonului, următoarele: "O asemenea strategie reprezintă o uriaşa problemă pentru Statele Unite. Costul ameninţării unei flote este, oricum, mult mai mic decât cel al protejării sale. Achiziţionarea unor rachete de mare viteză, extrem de manevrabile, va costa întotdeauna mai puţin decât un sistem defensive. Statele Unite au început, încă din 2005, să-şi doteze cu rachete de croazieră submarinele "Trident II" din Pacific, pentru a contracara noile capacităţi defensive ale Chinei. Montarea de focoase non-nucleare pe rachetele balistice intercontinentale (ICMB) ale submarinelor "Trident II" ar fi doar o extensie a acestui proces. Un baraj de rachete ICBM ar reduce mult din capactitatea de apărare a Chinei.
De partea cealaltă, Beijingul este preocupată să capete acces crescut la materiile prime din zona Pacificului, pentru a-şi putea susţine creşterea economică remarcabilă. De asemenea, Beijingul cultivă relaţii apropiate cu acele ţări din zona care au un rol-cheie în rutele de comunicaţii, ca Malaezia şi Singapore.Incercând să determine Taiwanul la o reunificare în termeni favorabili Chinei, Beijingul a dispus peste 700 de rachete de croazieră în dreptul strâmtorii Taiwanului, la care adaugă - anual - alte 100 de rachete.China menţine ameninţarea cu rachete SAM asupra întregului spaţiu aerian al Taiwanului, iar în ultimii şase ani a recurs la 11 exerciţii amfibii care aveau ca temă un conflict cu această ţară, precizează un raport al Pentagonului.

Articole din aceeaşi categorie:

Articole de acelaşi autor:


Inregistrare domenii