“I se spunea La vache qui rit, ca lui Iliescu”
...de Victor Roncea
Ştefan Andrei, fostul ministru de Externe din timpul regimului Ceauşescu, a stat de vorbă cu reporterul Victor Roncea despre criza din Egipt. Un fin cunoscător al lumii arabe şi personalităţilor grele ale diplomaţiei mondiale, Ştefan Andrei face o analiză a situaţiei de la Cairo şi consideră că mai degrabă Frăţia Musulmană se află în spatele protestelor anti-Mubarak. “Dar pe Mubarak Armata îl va schimba din funcţie”, afirmă Ştefan Andrei. Pe de altă parte, fostul sef al diplomaţiei române consideră că “lumea se va sătura de protestul ăsta” şi mai dă doar câteva zile manifestaţiei de la Cairo: “Mai sunt două trei-zile şi gata!… Aceastea sunt hotărâtoare”. Pe viitor, Ştefan Andrei nu crede că va urma o schimbare radicală a poziţiei Egiptului faţă de problemele arabe. “Egiptul va depinde în continuarea de SUA şi de angajamentele cu Israelul”, afirmă fostul demnitar comunist.
Veteranul diplomaţiei române afirmă că “Frăţia Musulmană” a prefigurat, aşteptat şi exploatat momentul declanşării protestului, pe fondul gravelor problemele social-economice cu care se confruntă Egiptul şi nu exclude şi o oarecare influenţă iraniană: “E o mare sărăcie: au crescut la 82 de milioane! E clar că în spate se află musulmanii. Lumea s-a săturat: 32 de ani cu acelaşi om!”. Ştefan Andrei îşi aminteşte despre Hosni Mubarak şi vizitele sale în România, încă de pe când era trimisul special lui Anwar Al Sadad şi îl caza la o casă a partidului. “A venit de multe ori în România”, evocă Ştefan Andrei, înainte de a-i face portretul: “A fost format ca militar, a făcut şcoala de ofiţeri de aviaţie în Uniunea Sovietică şi a fost chiar instructor de zbor al aviatorilor irakieni. Sadad l-a luat ca omul Armatei. I se spunea “La vache qui rit”, pentru că tot timpul râdea, aşa ca Iliescu. Soţia lui era profesoară de limba engleză”. Prima întâlnire dintre Mubarak şi Ceauşescu s-a desfăşurat pe aeroportul din Cairo, îşi aminteşte Ştefan Andrei, după o vizită oficială în Africa. “Mubarak ne-a întâmpinat. După aceea am făcut o vizită oficială acolo. Eu personal m-am întâlnit de cel putin şapte-opt ori cu el. Dar după ’89 n-am mai luat legatura cu el…”, spune Andrei. “El era occidentalizat. Un om deştept. Nu era foarte culturalizat, fiind militar, dar avea o minte limpede şi ştia exact ce are de făcut. Ceauşescu nu-l aprecia pe Mubarak ca pe Sadat. Îl aprecia pe cel mai exersat. Mubarak doar a continuat politica lui Sadat din urma acordului de la Camp David, unde formula fundamentală a constat în reluarea relaţiilor cu Israelul. Altceva cu ce a venit el? Era clar omul americanilor în raport cu ţările arabe, inclusiv cu palestinienii. A avut vreo reacţie, ceva, când Israelul a făcut crimele din Gaza, din Cisiordania, din Liban?!.. Nimic! El nu e prea iubit în lumea arabă. Şi în legătură cu Irakul a avut aceeaşi poziţie cu cea americană.”
“Mai sunt două trei-zile şi gata!…”
Revenind la problemele politice actuale, fostul demnitar comunist afirma: “În primul rând, 31-32 de ani e prea mult. A doua chestiune: relaţiile lui cu Israelul şi Statele Unite l-au făcut să piardă mult prestigiu în rândul popoarelor arabe. El nu i-a sprijinit nici măcar pe palestinieni. Gândiţi-vă că primeşte numai pentru Armată un ajutor de un miliard şi jumătate din partea SUA (în total peste 39 de miliarde de dolari din 1979, când Egipt a făcut pace cu Israelul, sub Sadat – nn). După Israel e a doua ţară care primeşte ajutoare atât de mari. Noi le-am spus lor, la vremea aceea: “Noi v-am ajutat, v-am convins să mergeţi la Ierusalim, să faceţi pace cu (Menachem) Begin, la Camp David, dar mai reduceţi din Armată, nu mai păstraţi o Armată de un 1.500.000 de oameni şi băgaţi bani în dezvoltare!”. Ştefan Andrei critică faptul că Mubarak nu a acordat suficientă atenţie dezvoltării economice şi crede că “deocamdată Armata îl susţine pe Mubarak, dar e gata să-l schimbe; dacă vede că interesele îi vor fi ameninţate, Armata îl va schimba din funcţie. De fapt, Armata hotărăşte acum acolo!”. Pe de altă parte, fostul diplomat afirmă că “lumea se va sătura de protestul ăsta. Mai sunt doua trei-zile şi gata!… Aceastea sunt hotărâtoare”.
“Nu poţi să bagi în Egipt democraţia americană sau… democraţia românească. Armata va hotărî!”
În privinţa succesorului lui Mubarak, Ştefan Andrei nu crede că El Baradei este omul potrivit “Nu e om de condus Egiptul! Egiptul trebuie condus de o mână forte: sunt 82 de milioane! Nu poţi să bagi acolo democraţia americană sau… democraţia românească”. Fostul ministru de Externe al României consideră că “instalarea unui regim islamic în Egipt ar fi o dare înapoi care ar influenţa negativ întreaga lume arabă”. Despre succesorul lui Mubarak, Ştefan Andrei afirmă că acesta va fi numit de Armată: “Armata va stabili succesorul, indiferent dacă va fi civil sau militar”. Armata Egiptului “nu poate să renunţe la America, din moment ce primeşte un miliard şi jumătate pe an din partea SUA. Influenţa americană va rămâne dar poate o vor mai echilibra pe cea israeliană”. Va veni un fel de Militaru, pe partea americană. Soarta lui Mubarak de după schimbarea din funcţie nu va fi prea grea; Andrei crede că acesta va rămâne în ţară. În privinţa viitorului regiunii, Ştefan Andrei prevede că nu va urma un război asupra Iranului: “Americanilor le e frică. Să nu uităm că 60% din populaţia Irakului e de şiiţi. Aceştia se uită spre Teheran nu spre Bagdad. Americanii îşi dau seama că regimurile din Golf, inclusiv Arabia Saudită, cu structuri feudale, pot fi uşor măturate. Iranul poate să dea ordine în Golf, pe considerentul populaţiei şiite, care e foarte activă şi în Arabia Saudită. Le e frică, deci!”. Pe viitor, “nu văd o schimbare radicală a poziţiei Egiptului faţă de problemele arabe. Ei în continuarea vor depinde de americani şi de angajamentele de frontieră cu israelienii. Pe termen scurt nu văd o rupere a politicii lui Mubarak în lumea arabă”, conchide fostul ministru de Externe al României în perioada de vârf a diplomaţiei româneşti pe plan mondial.
Articole din aceeaşi categorie:
- Căutat 17 ani pentru evaziune fiscală de peste 48 mil.$
- A început reuniunea puternicilor lumii Paza Bilderbergilor costă 1,8 milioane de lire sterline !
- Scandalul paradisurilor fiscale loveşte şi România
- Tim Cook, urmaşul lui Jobs, a câştigat un mil. de dolari/zi
- Dictatori celebri, sub papucul soţiei