Ciudăţeniile pădurii Baciu
...de Mădălina Firănescu
Între locurile cu reputaţie tulburătoare – unii ar spune chiar sinistră- de pe teritoriul României, pădurea Baciu(lui), din judeţul Cluj, ocupă o poziţie fruntaşă. Legendele locului, confirmate de numeroşi trecători prin zonă, vorbesc despre năluci zărite acolo, despre arătări supranaturale, sfere luminoase sau chiar despre OZN-uri. Iar copacii chirciţi nefiresc par şi ei martori ai unor întâmplări inexplicabile.
* OZN-uri şi năluci fotografiate printre copaci
La mijloc de aprilie, TVR Cluj a difuzat un documentar uluitor despre pădurea Baciu(lui), realizat de Daniel Roxin împreună cu prof. dr. Adrian Pătruţ. Filmul poate fi descărcat la o calitate bună la adresa http://dl.transfer.ro/Padurea_Baciu__un_Triunghi_romanesc_al_Bermudelor-transfer_RO-23mar-1c33e1.mpg . Potrivit lui Daniel Roxin, straniul codru care acoperă coasta unui deal, aflat la doar câţiva kilometri de oraşul Cluj-Napoca, a căpătat o faimă recunoscută şi la nivel mondial, prin intensitatea şi frecvenţa întâmplărilor neobişnuite găzduite: apariţii OZN, globuri luminoase, forme geometrice zburătoare, lumini nocturne sau diurne colorate, apariţii umanoide stranii, materializări şi dematerializări, contorsionări de copaci în intervale de zeci de secunde, câmpuri mobile radioactive şi multe alte lucruri care ne sfidează înţelegerea... Avem de-a face cu un veritabil Triunghi românesc al Bermudelor, atestat ca atare cu materiale video şi foto de excepţie, alături de mărturiile unor cercetători care l-au studiat timp de zeci de ani – prof.univ.dr. Adrian Pătruţ, preşedintele Societăţii Române de Parapsihologie, şi Cristian Mureşanu, realizator şi producător al emisiunii „Ştiinţă şi cunoaştere” (TVR Cluj). Printre cele mai şocante manifestări din pădurea de stejari, se numără urmele ivite brusc pe pământ, zăpadă sau iarbă, chiar sub ochii privitorilor, şi apariţiile care se profilează pe cer, figuri geometrice sub formă de piramide, sfere, cilindri, conuri sau cuburi. Aceste contururi surprinzătoare au fost fotografiate şi filmate de sute de ori, iar autenticitatea imaginilor a fost verificată şi confirmată de experţi din toată lumea. Cei care au păşit în interiorul pădurii au relatat că au avut în scurt timp stări inexplicabile de greaţă, anxietate, senzaţii de vomă, dureri de cap sau le-au apărut iritaţii ori arsuri pe piele. Unii specialişti în parapsihologie, citaţi de Daniel Roxin, spun despre Pădurea Hoia-Baciu că ar fi o “poartă” interdimensională prin care spiritele intră în dimensiunea material-fizică a planetei Terra. Alţii însă susţin că acolo ar fi un portal între planul astral şi cel teluric, zona intermediară unde sufletele decedaţilor sălăşluiesc timp de 40 de zile, până li se judecă faptele şi li se decide destinaţia. Fenomene similare celor de la Baciu s-au mai consemnat în Deşertul Mojave şi Gloful Breeze din Statele Unite, La Spezia-Arenzano din Italia, Valea Hessdalen din Norvegia, Belo Horizonte din Brazilia, Muntele Kailasa din Tibet, spun cunoscătorii.
* Cum a fost iradiat un puşti curios
Primele încercări de a studia pădurea Baciu şi ciudăţeniile sale i-au aparţinut biologului Alexandru Sift (1936-1993), care a fost atras de poveştile înspăimântătoare ce circulau pe seama locului, considerat de unii blestemat sau bântuit, dacă nu cumva chiar lăcaş al Necuratului. Prin anii ’50-‘60, Sift a bătut pădurea în lung şi-n lat, fotografiind tot ce i se părea ieşit din comun. Au rezultat circa 60.000 de instantanee, spectaculoase în bună parte. De pildă mare i-a fost mirarea cercetătorului să descopere, la developarea unor filme, nişte forme, lumini şi siluete imperceptibile de către ochiul uman, care pluteau între copaci şi umbrele lor. Sift a avut parte, potrivit propriilor mărturisiri, şi de o întâmplare stranie, în iulie 1953, pe când era încă elev. În cursul unei plimbări de după-amiază, la marginea pădurii, a observat un obiect cenuşiu, în formă de “V” culcat, cu latura de 2-3 metri, care cobora cu viteză spre sol. Ciudăţenia a aterizat într-un tufiş, la câţiva paşi de tânărul înmărmurit. Acesta s-a repezit într-acolo, dar…stupoare: obiectul dispăruse fără urmă. Puştiul a luat un băţ şi a răscolit tufişul, constând uluit că “instrumentul” său devenea invizibil pe măsură ce-l înfigea mai adânc. După o vreme, a observat că şi mâna cu care manevra băţul se făcuse nevăzută până mai sus de cot. Până să se dezmeticească, un suflu cald, iscat pe neaşteptate dinspre tufiş, l-a aruncat câţiva paşi înapoi. Îndepărtarea de locul misterios i-a readus braţul la culoarea normală, însă odată ajuns acasă, puştiul a început să aibă dureri de cap, ameţeli şi frisoane. A doua zi a făcut febră şi nu s-a putut ridica din pat. Simptomele i-au dispărut treptat, în câteva săptămâni. Iar după ani de studiu şi experienţă, biologul a aflat că trecuse printr-un episod comparabil cu “maladia actinică”, declanşată de iradierile radioactive. Din nefericire, după moartea lui Alexandru Sift, cea mai mare parte a arhivei sale, agonisită în decenii de muncă minuţioasă, s-a pierdut. Misiunea studierii fenomenelor de la Baciu a fost însă preluată, de la mijlocul anilor ’70, de un colectiv clujean, condus de profesorul Adrian Pătruţ, care a izbutit să adune alte circa 15.000 de fotografii, deosebit de interesante. Lor li se adaugă mii de instantanee, făcute de persoane care au trecut întâmplător prin zonă.
* Fenomene paranormale în toată regula
Cei care au vut curiozitatea să intre în Pădurea Baciu(lui) au simţit un fior de la primii paşi. O linişte nefirească apasă trecătorul, nu se aude niciun foşnet, niciun tril de pasăre, nimic. Copacii au şi ei nişte forme răsucite, chinuite, aplecate, iar uneori îşi împletesc trunchiurile într-un mod nemaivăzut. Din spatele lor simţi că te privesc ochi nevăzuţi. Şi nu e doar o părere, fiindcă fotografiile făcute de amatori sau profesionişti au arătat siluete şi chipuri imateriale, “structuri bioplasmatice”, strecurate în desiş. Potrivit lui Adrian Pătruţ, care a scris şi o carte în 1995 despre “Fenomenele de la Pădurea Baciu – Hoia”, apariţiile – nu doar cu aspect uman- fac parte dintr-un spectru larg al manifestărilor paranormale, care mai includ şi anomaliile magnetice, fluctuaţiile câmpului electromagnetic, emisiile anormale în infraroşu. Vegetaţia însăşi prezintă “stigmate”, arsuri şi necroze ale tulpinilor şi frunzelor. În anul 1993, Adrian Pătruţ a identificat în pădure o zonă aparte, pe care a denumit-o Punctul 3, unde pare a fi centrul de maximă activitate pentru fenomenele paranormale discrete, dar continue în timp. În perimetrul respectiv nu creşte muşchi şi nu răsar ciuperci şi se întâmplă să plouă torenţial, din senin, deşi în afara zonei nu cade niciun strop de ploaie. Sunt totuşi şi perioade de acalmie, în care nu se întâmplă nimic. Fluctuaţiile nu au o explicaţie logică, cum de altfel nici întâmplările în sine nu au. E şi cazul păţaniei tehnicianului militar Emil Barnea, din 18 august 1968. Acesta se afla la acea dată în pădure, împreună cu prietena sa, Zamfira Matea, şi alţi doi prieteni de familie. Plecat în căutarea unor lemne pentru foc, Emil Barnea s-a pomenit strigat. Întors în poiană, a apucat să vadă, la ora 13.23, ceea ce părea un OZN care survola lent pădurea. Silenţiosul obiect zburător de formă rotundă şi cu aparenţă metalică argintie, care reflecta razele soarelui, a început să strălucească brusc, apoi a accelerat într-o direcţie uşor oblică, dispărând. Emil Barnea a apucat totuşi să-i facă trei poze, considerate şi azi de specialiştii internaţionali drept cele mai clare imagini ale unui OZN fotografiat în România şi, poate, şi-n întreaga lume. Fotografiile, preluate inclusiv în presa comunistă a vremii, aveau să cunoască o nesperată celebritate când, în 1977, au fost prezentate de profesorul C.S. Vonkeviziczky în cadrul Congresului Internaţional de Ozenologie din Acapulco, fiind publicate ulterior de publicaţii din lumea întreagă.
* Farfurie zburătoare filmată în 2002
Ultimul OZN de deasupra pădurii Baciu a fost filmat în 2002 de doi clujeni care locuiau la ultimul etaj al unui bloc de la marginea cartierului Mănăştur. Aceştia au surprins pe peliculă, timp de 27 de secunde, zborul unui obiect luminos care avea forma unei ţigări şi o lungime de aproximativ 50 de metri. OZN-ul a urcat şi a coborât pe cer până când a intrat într-o masă de nori şi a dispărut. Potrivit napocanews.ro, pădurea Hoia-Baciu a devenit în ultimul timp obiect de litigiu patrimonial deschis de preşedintele C.J. Cluj, Alin Tişe, împotriva Primăriei clujene, pentru petrecerile cu mici şi bere de 1 Mai. Cunoscătorii cred că locul ar putea fi un obiectiv turistic extrem de atractiv, datorită fenomenelor stranii care se petrec aici. Ar fi deci de dorit implicarea autorităţilor locale în transformarea pădurii într-un parc turistic de tip UFO, care ar atrage o mulţime de pasionaţi sau curioşi. Mai ales că în vecinătate, dar tot pe raza judeţului, s-au mai consemnat întâmplări neobişnuite, în pădurea Făget, la Grădina Botanică şi lângă Cimitirul Central din Cluj.