NAVIGARE
CURS VALUTAR
dsl

Mistere

Desenele din lanuri, creaţii „din văzduh”?

...de Mădălina Firănescu

Desenele din lanuri, creaţii „din văzduh”?
« Imaginea 1 din 1 »

Oricât au încercat oamenii de ştiinţă, amatorii de senzaţional sau pasionaţii de fenomene paranormale să ofere o explicaţie credibilă, apariţia „desenelor” în lanurile de grâu, porumb, orz, rapiţă, dar şi pe nisip ori pe gheaţă - agroglife, cum au fost numite- a rămas şi astăzi un mister nedezlegat. Mulţi le cred consecinţa unor farse, alţii invocă vârtejuri energetice ori tulburări ale câmpului magnetic şi nu puţini le consideră mesaje lăsate de extratereştri.
* Plantele, îndoite fără să se rupă
Ceea ce şochează la aceste „desene”, dincolo de caracterul lor complicat – uneori incluzând motive mayaşe sau scheme reproducând genomul uman!- este perfecţiunea contururilor şi a proporţiilor. Un savant confruntat cu un set de cercuri concentrice apărut peste noapte într-un lan din Barbury Castle, Marea Britanie, în iunie 2008, a fost uimit să descopere că acestea corespundeau perfect primelor 10 cifre din faimosul număr „pi” - 3.141592654, după cum nota ziarul „Telegraph”. Şi alte agroglife, privite de la înălţime, surprind prin reprezentarea grafică în trei dimensiuni, cu numeroase simetrii şi detalii, fără urmă de intervenţie artificială. Aceste desene acoperind arii de zeci şi sute de metri pătraţi sunt realizate prin culcarea ordonată a unor porţiuni din lanurile de grâu, porumb, orz, rapiţă, fără ca tulpinile să fi fost rupte sau strivite. Spicele par astfel să fi fost puse la pământ nu printr-un procedeu mecanic, ci prin încălzirea din interior a tulpinii, care se înmoaie temporar pentru a se îndoi la orizontală uşor, fără a se rupe. Analiza microscopică a revelat existenţa unor particule sferice de material magnetic în spice, a căror densitate scade liniar de la centru spre marginea formaţiunii. Evident, ar fi imposibil ca toate aceste detalii să fie create prin intervenţie umană, deşi s-au găsit şi indivizi care să pretindă că ei au creat câteva agroglife, din amuzament.
* Încercările de reproducere, sortite eşecului
În vara lui 1991, ziarul „Today” a publicat povestea a doi sexagenari - Doug Bower şi Dave Chorley- care susţineau că ei făcuseră toate cercurile apărute în lanurile din Anglia în ultimii 15 ani, folosind doar o scândură legată cu o sfoară. Cei doi au relatat că au acţionat mereu la adăpostul întunericului, fără ca familiile lor să ştie. Potrivit propriilor estimări, crearea unui asemenea desen dura cam 4 ore. Trei studenţi de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (Cambridge, SUA) au încercat şi ei, anul trecut, să creeze, cu metode ştiinţifice, un cerc pe un câmp din Ohio, fiind filmaţi de-a lungul operaţiunii de o echipă de la Discovery Chanell. Lisa Messeri, Devjit Chakravarti şi Dominic Rizzo au fost ghidaţi în acest proiect îndrăzneţ de Nancy Talbott, preşedinta Centrului de Cercetări BLT, unica organizaţie oficială ce studiază ştiinţific agroglifele. Studenţii au fost obligaţi nu doar să reproducă un anume tipar, ci şi să respecte câteva din ciudăţeniile întâlnite la desenele din lanuri: golurile de rupere, adică spaţiile apărute la nodurile plantelor (care au putut fi produse prin expunere la radiaţii electromagnetice intense din domeniul microundelor), particulele de fier magnetizat găsite în solul din interiorul cercurilor autentice, perfecţiunea formei geometrice. În final, s-a constatat că nici desenul rezultat n-a fost perfect, nici anomaliile “autentice” n-au putut fi create întocmai. Ceea ce arată că nici cu tehnică umană şi cunoştinţe avansate nu pot fi realizate agroglife.
* Să fie de vină magnetismul terestru?
De-a lungul şi de-a latul lumii, în decursul timpului, au fost raportate peste 10.000 cercuri în lanuri din 30 de ţări diferite, din Japonia până-n Uruguay. Fenomenul pare să se fi intensificat în ultimii ani sau, cel puţin, i s-a acordat o mai mare atenţie după ce şi filmul „Semne” (2002) cu Mel Gibson a contribuit la popularizare. Prima menţiune despre un cerc în lanuri apare în folclorul englez. Potrivit unui manuscris din 1678, „Diavolul secerător” din Hartfordshire, venit din cer sub forma unei lumini roşii, apărea într-o gravură construind o formă spiralată într-un lan de ovăz. Ulterior, cercurile din lanuri au fost semnalate sporadic în secolele al XIX-lea şi al XX-lea. Spre sfârşitul anilor ’80, fenomenul a luat proporţii şi forme din ce în ce mai complexe. În Marea Britanie, mii de curioşi au năvălit în comitatul Wiltshire pentru a cerceta şi fotografia apariţiile. Concentraţia cea mai mare a acestor evenimente este în sudul ţării, adesea în jurul locurilor străvechi precum Stonehenge, Avebury şi Silbury Hill (cea mai mare movilă artificială din Europa). Se spune că însăşi regina Angliei avea pe lista cărţilor recomandate volumul „Circular Evidence” de Pat Delgado şi Colin Andrews, dedicat agroglifelor. Andrews a primit, în 1999, fonduri de la Laurence Rockefeller pentru a investiga fenomenul. La capătul unui studiu aprofundat, el a concluzionat că 80% dintre desene – respectiv cele mai elaborate- prezentau urme de intervenţia umană, iar restul de 20% - cele mai simple, adică- ar fi urmarea magnetismului terestru. Mai exact, unele anomalii magnetice ale scoarţei terestre ar fi atât de puternice încât, în anumite condiţii, formează curenţi circulari, care “electrocutează” spicele, culcându-le la pământ.
* Şi deasupra pluteau sferele luminoase…
Printre explicaţiile mai mult sau mai puţin ştiinţifice vehiculate în legătură cu cercurile din lanuri este şi teoria vârtejurilor de plasmă, câmpuri turbionare de aer electrizat, luminos. Există şi secvenţe video care arată mici sfere de lumină albă strălucitoare în preajma agroglifelor. Câteva asemenea luminiţe au fost filmate ziua şi par să se deplaseze în mod raţional, nu haotic. Deny Clarke, din Marea Britanie, a fost martoră la o astfel de apariţie:„Două globuri de lumină au apărut deasupra câmpului şi lanurile s-au culcat la pământ în câteva secunde, ca şi cum ar fi fost apăsate de o energie uriaşă şi misterioasă. Apoi au apărut şi au dispărut alte două globuri de lumină”. Britanica pretinde că a auzit despre oameni bolnavi de cancer care s-au vindecat mergând prin cercurile din lanuri.”Cred că ele au un efect notabil asupra psihicului, pentru că dau un sentiment de pace interioară care continuă şi după întoarcerea acasă”, spune ea. Sunt şi voci care sugerează că avem de-a face de fapt cu creaţii extraterestre, lăsate pe Pământ cu un anume scop. În 1997, în cartea “The Demon-Haunted World: Science as a Candle in the Dark”, Carl Sagan a luat în calcul posibilitatea ca agroglifele să fie lucrarea OZN-urilor, dar nu a găsit dovezi în acest sens. Mulţi se întreabă totuşi ce ar dori să ne comunice alienii prin asemenea desene şi dacă nu le-ar fi mai uşot să ne transmită mesaje mai puţin încifrate.
* Cercuri ciudate şi în Ardeal
Nici România n-a fost scutită de agroglife. În 1994, la Arad şi în iulie 1997 la Cetatea de Baltă, judeţul Alba, s-au consemnat desene pe câmpuri, însoţite de lumini ciudate. În iulie 2006, presa locală semnala că şase cercuri perfecte – două concentrice, mărginite de alte patru mai mici, dispuse simetric- au apărut peste noapte în lanul de grâu de la marginea satului Fântâna, din judeţul Braşov. Localnicii au povestit că au auzit câinii urlând şi, când au ieşit, au zărit deasupra ogorului lumini ciudate, ca nişte flăcări. Mai recent, adică luna trecută, sateliţii folosiţi de Google Earth au surprins, pe un câmp din Estul Ungariei, o imagine asemănătoare cu chipul lui Iisus. Potrivit ziarului “The Sun”, nu era vorba de un desen tipic, concret, ci de un efect optic.

Articole din aceeaşi categorie:

Articole de acelaşi autor:


Inregistrare domenii