NAVIGARE
CURS VALUTAR
dsl

Mistere

Telepatia funcţionează şi-n vis!

...de Mădălina Firănescu

Telepatia funcţionează şi-n vis!
« Imaginea 1 din 1 »

Există momente în care visăm ce li se întâmplă celor apropiaţi chiar în acel moment. Spre deosebire de visele profetice, în care ni se înfăţişează lucruri ce se vor petrece într-un orizont de timp mai apropiat sau mai îndepărtat (subiectul fiind noi sau alţii), visele care coincid practic cu evenimentele din realitate se numesc telepatice. Cei care le-au studiat spun că ar fi un fel de captare a gândurilor celor dragi.
* Informaţiile sunt transmise ca un puzzle
Telepatia înseamnă comunicarea gândurilor, emoţiilor ori senzaţiilor fizice prin intermediul minţii. Ea nu apare însă doar în stare de veghe, cum s-ar putea crede, ci şi atunci când dormim. Cercetătorii au reuşit să demonstreze existenţa acestor vise telepatice, dar nu şi felul în care se realizează legătura nevăzută între emiţător şi receptor. Primele experimente în domeniu au fost realizate în 1880 de italianul G. B. Ermacora, iar rezultatele aveau să fie publicate nouă ani mai târziu, sub egida American Society for Psychical Research. Ermacora a lucrat împreună cu mediumul Maria Manzini, obţinând nişte rezultate remarcabile, dar nesupuse controlului şi rigorilor ştiinţitifice de astăzi. Cu toate acestea, Ermacora are meritul de a fi încercat să testeze valabilitatea viselor telepatice. Cercetări mai ample (pe durata a zece ani) au fost făcute în domeniu la Maimonides Institute din Brooklyn, New York, de o echipă de parapsihologi incluzându-i pe Montague Ullman, Stanley Krippner, Alan Vaughan şi Charles Honorton. Aceştia au recurs la monitorizarea undelor cerebrale şi a mişcărilor oculare ale subiecţilor adormiţi, timp în care, în altă încăpere, “emiţătorii” se concentrau asupra unor imagini, încercând să le transmită “receptorilor”. Experimentele au dovedit că respectivele imagini (ori emoţiile pe care le trezeau) chiar apăreau în visele “receptorilor”. Potrivit lui Montague Ullman, visele telepatice “sunt vii, colorate”, dar nu coincid perfect cu realitatea, ci furnizează informaţii pe care beneficiarul trebuie să le aşeze ca într-un puzzle pentru a desluşi înţelesul.
* Comunicarea în somn, mai puternică între îndrăgostiţi
Cel mai spectaculos test privind transmisia telepatică a avut loc în 1971 şi a inclus 2000 de persoane, participanţi la un concert al trupei rock Grateful Dead. Subiecţilor li s-a cerut să se concentreze asupra unor imagini proiectate şi să încerce să le transmită cu ajutorul minţii la un laborator de cercetări din Brooklyn, aflat la 45 de mile distanţă. Acolo se afla adormit mediumul Malcolm Bessent, care a recepţionat în vis imaginile respective, timp de şase nopţi! Stanley Krippner, din echipa de la Maimonides Institute, a admis că la reuşita experimentului se poate să fi contribuit şi faptul că mare parte dintre spectatorii se aflau sub influenţa substanţelor psihedelice. Una din imaginile transmise de fanii rockeri înfăţişa un om aşezat în poziţia yoghină lotus, chakrele lui (centrii energetici) fiind colorate luminos. Lui Bessent i-a apărut în vis un om “suspendat în aer sau cam aşa ceva” “folosindu-şi energia naturală”, dar şi “lumina solară…ca o coloană vertebrală”. Cele mai multe cazuri de vise telepatice apar la cuplurile de îndrăgostiţi sau la persoane între care există o legătură profundă, dat fiind că telepatia constă în intensitatea gândului emis. Cei apropiaţi nouă, de care suntem legaţi sufleteşte, pot produce transferuri de sentimente/senzaţii care ne apar în vise. Emoţiile sunt stimuli care ajung foarte uşor în subconştient, iar în vis emisferele cerebrale sunt mult mai "relaxate", deci mai receptive la vibraţii fine.
* Un caz relatat de Sigmund Freud
În visele telepatice, poate fi vorba însă nu doar despre trăiri, ci şi despre un eveniment care se petrece la mare distanţã sau în viaţa unei alte persoane. Este şi cazul relatat de Sigmund Freud în “Vis şi telepatie”. Un necunoscut i-a trimis renumitului psihanalist mai multe scrisori, povestind detaliat cum în noaptea de 16 spre 17 noiembrie a visat că soţia sa a născut gemeni. Omul pretinde că i-a văzut pe copilaşi “cât se poate de clar, dormind în patul lor”, unul bălai şi altul şaten, dar când să-i ia soţia să-i alăpteze, micuţii s-au căţărat în chiuvetă ca să lingă urmele de dulceaţă preparată de “mama” lor. “M-am trezit de patru sau cinci ori în timp ce visam, întrebându-mă dacă este adevărat că avem gemeni, fără să pot conchide cu toată tăria că doar am visat”, i-a scris omul lui Freud, neuitând să precizeze indiciul esenţial: fiica sa, Ilse, măritată la Berlin, aştepta să nască peste trei săptămâni, iar el urma să o viziteze împreună cu soţia lui, mama vitregă a gravidei. La trezire, povestindu-i nevestei ce a visat, aceasta s-a amuzat copios şi a întrebat:”Nu cumva a născut Ilse gemeni?” A doua zi, cei doi soţi au primit o telegramă, care-i anunţa că în dimineaţa precedentă, Ilse adusese pe lume un băieţel şi o fetiţă. Naşterea se produsese aşadar taman când omul avea acel vis ciudat. Explicaţia găsită de bărbatul în cauză a fost că fiica sa, care-i era foarte devotată, s-a gândit intens la el în clipele în care a devenit mamă. Interpretarea lui Freud este însă că visul ascunde dorinţa refulată a tatălui, de a-şi înlocui soţia cu fiica.

Articole din aceeaşi categorie:

Articole de acelaşi autor:


Inregistrare domenii