NAVIGARE
CURS VALUTAR
dsl

Mistere

“Vederea la distanţă” şi spionajul psi

...de Mădălina Firănescu

“Vederea la distanţă” şi spionajul psi
« Imaginea 1 din 1 »

Clarviziunea (sau vederea la distanţă) este o formă de percepţie extrasenzorială, despre care cunoscătorii spun că ar zace latentă în fiecare individ. Prin antrenamente susţinute şi concentrare, această capacitate se poate dezvolta, permiţând cunoaşterea unor lucruri, locuri sau întâmplări aflate/petrecute la mare distanţă, în spaţiu sau timp. Fenomenul “vederii la distanţă” (remote viewing) a stârnit de la început interesul autorităţilor militare în diverse colţuri ale lumii, publicul larg ajungând să-l descopere abia prin anii ‘80.
* O bază militară rusească, desenată de la mii de kilometri
Surse neoficiale susţin că sovieticii – împreună cu aliaţii lor din blocul estic, îndeosebi cu cehii- au făcut primii paşi în studierea “vederii la distanţă”. Vestea a ajuns la urechile americanilor care, în plin Război Rece, au decis să se aplece şi ei asupra “armelor paranormale”. Institutul de Cercetare Stanford, situat în Menlo Park, California, a devenit nucleul cercetărilor în domeniu, desfăşurate îndeosebi de fizicienii Harold “Hal” Puthoff şi Russell Targ. Puthoff era specialist în electronică cuantică (despre care a scris şi o carte), dar interesul său pentru parapsihologie, cumulat cu faptul că a fost ofiţer în US Navy, l-a făcut eligibil pentru programul secret derulat prin anii ’70-’80 de mai multe agenţii americane civile sau militare (CIA, DIA etc), program botezat “Star Gate”. Împreună cu Russell Targ, Puthoff a studiat “capacităţile psi” ale unor mediumuri precum Uri Geller, Ingo Swann, Pat Price, Joseph McMoneagle şi alţii, cercetătorii ajungând să fie convinşi că aceştia chiar dispun de abilităţi excepţionale. De pildă, în1974, după o serie de testări, cei implicaţi în acest proiect au realizat, prin tehnica numită “remote viewing”, schiţa unei baze militare sovietice aflate la mii de kilometri distanţă! Mai precis, fostul poliţist Pat Price a descris detaliat o locaţie militară situată în nordul munţilor Urali, referindu-se nu doar la baza subterană, ci şi la proporţia mare a femeilor angajate acolo şi indicând numărul antenelor radar. Pus să spioneze cu ochii minţii baza din Semipalatinsk, Price a descris sferele de 20 de metri diametru şi macaralele uriaşe construite cu ajutorul unor tehnici speciale pentru a sigila containerele cu bombe nucleare. Fotografiile din satelit au arătat ulterior că informaţiile furnizate de Price erau cât se poate de corecte. Moartea lui Price, survenită în 1975, în circumstanţe misterioase, a fost pusă în legătură cu capacităţile sale deosebite, presupunându-se până azi că servicile secrete ruse ar fi fost implicate în acest deces.
* Bomba chinezească, văzută cu ochii minţii
Fiindcă mediumul Ingo Swann susţinea că este în stare să antreneze orice persoană pentru “vederea la distanţă”, pe mâna lui ar fi fost daţi mai mulţi ofiţeri, de la care se dorea instruirea în spionajul psi. Astfel, programul “Star Gate” a căpătat o ramură militară, “Grill Flame” – susţine revista de investigaţii “Lobster”- proiect cunoscut numai de o mână de oameni din Pentagon şi serviciile secrete. Implicat în noul program, derulat la Fort Meade, statul Maryland, sergentul Mel Riley (rezervist din 1991) a primit, în 1979, sarcina de a studia de la distanţă testul nuclear chinez de la Lop Nor. Potrivit relatărilor ulterioare, din documentarul BBC “Adevăratele Dosare X” (difuzat în 1995), el a vizualizat căderea din avion a bombei atomice şi explozia acesteia, raportând că asiaticii puseseră la punct un proiectil mult mai sofisticat decât se crezuse, folosind un proces perfecţionat de îmbogăţire a combustibilului nuclear. Un alt component al proiectului “Grill Flame”, Joe McMoneagle, a fost însărcinat de NSA (Agenţia de Securitate Naţională) să urmărească, tot cu ochii minţii, un consul american din zona Mării Mediterane, bănuit de relaţii cu serviciile ruseşti. După cum rezultă din interviurile realizate ulterior de Jim Schnabel cu Puthoff, Riley, McMoneagle, spionul psi a descoperit că, vizavi de consulat, exista un post de ascultare rus. Grupul de lucru de la Fort Meade a mai indicat, prin “vedere la distanţă”, locul în care s-a prăbuşit un elicopter american într-o regiune îndepărtată din Peru.
* Ghici ce se ascunde în plicul sigilat?
De subiectul abilităţilor extrasenzoriale s-a interesat şi Ministerul britanic al Apărării. Potrivit site-ului ufos-alines.co.uk, în perioada 2001-2002 s-a desfăşurat un studiu secret legat de capacitatea de a culege informaţii de la distanţă. Cum 12 cunoscuţi specialişti psi – care-şi popularizaseră talentele prin internet- au refuzat să se implice în proiect, au fost recrutaţi câţiva voluntari “novici”, care au fost puşi să dezvăluie conţinutul unor plicuri sigilate. Doar 28% dintre participanţi au indicat corect fotografia Maicii Tereza, a unor asiatici şi a unui cuţit. Şi alte experimente au avut rezultate dezamăgitoare, motiv pentru care oficialii au concluzionat că teoria “vederii la distanţă”, deşi nu poate fi negată, nu e aplicabilă momentan. Referiri la preocupările secrete ale Armatei britanice sunt cuprinse într-un raport declasificat graţie legii privind liberul acces la informaţii publice, adoptată în 2000 de Parlamentul de la Londra.
* Minţile lui Saddam şi Kim Jong-Il, “scanate” de PSI TECH
După ce CIA a pus capăt, în 1995, programului de cercetare asupra “vederii la distanţă”, stabilindu-se că rezultatele obţinute nu sunt suficient de concludente pentru continuarea studiilor (care înghiţiseră deja vreo 20 de milioane de dolari), parte din subiecţii experimentelor s-au orientat către aplicaţiile civile ale capacităţilor lor. De pildă, Mel Riley s-a apucat să lucreze pentru recent înfiinţata (în 1989) companie particulară PSI TECH, specializată tocmai în investigaţii de natură extransenzorială. De-a lungul timpului, printre temele de cercetare ale acestei firme –popularizate deja prin cărţi, documentare şi emisiuni de radio- s-au numărat: prezicerea unor noi atacuri teroriste asupra SUA (după 11 septembrie), catastrofa în care a fost implicat avionul Egyptair zborul 990, proiectul HYDRA: procurarea de către chinezi a informaţiilor legate de arma nucleară americană W-88 (în 1999), descriptarea catrenului 72 al lui Nostradamus, realizarea profilului psihic al dictatorului Saddam Hussein (pentru anticiparea deciziilor acestuia), căutarea monstrului din Lochness, analizarea episodului crucificării şi reînvierii lui Iisus, previzionarea următorului cutremur major din California şi a următoarei erupţii vulcanice majore la nivel mondial, descoperirea originii şi tratamentului SIDA, diagnosticarea stării mintale a liderului nord-coreean Kim Jong-Il. Chiar dacă subiectele par alese pentru aspectul lor senzaţional, trebuie spus că multe dintre demersuri şi-au găsit finanţare oficială. De pildă, aşa cum relata pe 19 noiembrie 1991 agenţia Associated Press, o echipă ONU s-a deplasat la Bagdad urmând schiţele lui Edward Dames - fost ofiţer în “intelligence”, devenit reprezentant al PSI TECH- indicând presupuse locaţii ale armelor chimice, biologice sau nucleare irakiene. La faţa locului, echipa ONU a descoperit instalaţii de cercetare bacteriologică, dar nu şi arme propriu-zise.
* Cum a fost văzut Osama într-un buncăr
Deloc descurajaţi de semi-eşecul de la Bagdad, cei de la PSI TECH, în frunte cu preşedinta Jonina Dourif, au trimis, pe 2 martie 1998, la Casa Albă o notă privind un aşa-zis laborator secret irakian, situat de-a lungul râului Tigru, la nord-vest de Mossul, în vecinătatea localităţii Zumma. Potrivit PSI TECH, acolo s-ar fi produs arme pe bază de antrax sau bacteria Clostridium tetani (care produce tetanosul). Pentru a fi mai convingători, “clarvăzătorii” au ataşat şi o hartă a zonei. Peste câţiva ani, PSI TECH şi-a concentrat atenţia asupra localizării lui Osama ben Laden, despre care preşedinta Jonina Dourif (specializată în psihologie clinică) scria în 2002 că ar fi fost viu, dar captiv al unei grupări neidentificate. “Este rănit, dar ar prefera să moară şi să devină un martir al cauzei sale”, nota Dourif, adăugând că poziţionarea inamicului nr.1 al Americii nu fusese încă verificată prin mai multe şedinţe de “vedere la distanţă”. Ea susţinea totuşi că ar fi fost vorba de un adăpost subteran, poate un buncăr. Reputaţia companiei PSI TECH a suferit însă o grea lovitură în martie 2003, când adolescenta Elizabeth Smart (15 ani) a fost găsită vie la răpitorii săi, deşi “clarvăzătorii” susţinuseră că fusese ucisă şi indicaseră chiar cimitirul unde i s-ar afla trupul.
*
Pe lângă faimoasa descriere făcută de Pat Price instalaţiilor nucleare sovietice bine ascunse în munţi, printre succesele “vederii la distanţă” experimentate în SUA s-au numărat şi dezvăluirea – de către trei clarvăzători, între care Joseph McMoneagle- a unei noi clase de submarin strategic sovietic şi indicarea, de către Rosemary Smith, a locului unde s-a prăbuşit un bombardier sovietic în Africa. La această ultimă informaţie avea să se refere şi preşedintele american Jimmy Carter într-un discurs.

Articole din aceeaşi categorie:

Articole de acelaşi autor:


Inregistrare domenii