NAVIGARE
CURS VALUTAR
dsl

Politic

Averea lui Ceauşescu produce dobândă! Sau cum au devenit tovarăşii de ieri oligarhii de astăzi

...de Nicolae MATEI

Averea lui Ceauşescu produce dobândă! Sau cum au devenit tovarăşii de ieri oligarhii de astăzi
« Imaginea 1 din 1 »

Cum s-a dezvoltat imperiul Grivco
Grivco SA, adică Grupul Industrial Voiculescu şi Compania, este „nava amiral” a capitalistului Dan Voiculescu. Una dintre cele mai mari companii din România, Grivco a fost înfiinţată imediat după Revoluţie, în primii ani de paradis financiar şi legislativ, şi are afaceri în cele mai variate domenii, de la agricultură şi mass-media, până la energie, imobiliare şi comerţ Exterior.
Nu de puţine ori firma lui Dan Voiculescu a fost suspectată şi chiar acuzată public de faptul că se foloseşte de conexiunile politice ale preşedintelui Partidului Conservator (PC) pentru a fi favorizată în relaţia cu instituţiile statului şi pentru a obţine pe această cale – abuzivă - profituri imense. Astfel, mare parte dintre scandalurile în care a fost implicată compania Grivco, mai ales „scandalul Loteria”, în care se acuză o tentativă de spălare de bani, „Dosarul Energia”, în care firma este acuzată că face parte din cartelul „băieţilor deştepţi din energie” şi scandalul referitor la terenul arendat de la ADS, prin substituirea proprietarului de drept, Academia Română, de pe urma căruia întreprinzătorul Grivco obţine subvenţii substanţiale de la statul român pe picior de egalitate cu ţăranii muritori de foame, toate acestea au fost în mod constant în atenţia presei şi a opiniei publice. Bineînţeles, fără nici un rezultat sau reacţie din partea autorităţilor incapacitate, se pare, de puterea celor treizeci şi mai bine de voturi conservatoare din Parlament, direct tranzacţionabile de către fondatorul partidului.
Dar, despre cum se împletesc afacerile cu politica şi cum poate fi politica o activitate foarte profitabilă, în cele ce urmează.

Imediat după 1990 în Grivco s-au investit peste 10 miliarde de lei
Traseul pe care compania Grivco l-a parcurs încă din 1990 este unul extrem de interesant. Firma s-a dezvoltat extrem de rapid, beneficiind de aporturi succesive de capital care au făcut ca, la 28 mai 1991, Grivco să beneficieze de un capital 1,8 miliarde de lei. Mai mult, Grivco Internaţional, o altă firmă din compania lui Dan Voiculescu avea la 25 august 1992 un capital de peste 4,2 miliarde de lei, din care un milion de dolari SUA. Mai interesant este însă faptul că totalul investiţiilor ale Grivco SA din perioada 1990-1993 însumează peste 10 miliarde de lei, sumă de-a dreptul imensă pentru aceea vreme.
Acestea sunt de fapt şi motivele pentru care Dan Voiculescu este în continuare suspectat (investigatorii canadieni de care am amintit în primul episod consacrat legăturii dintre banii lui Ceauşescu şi oligarhul Voiculescu ar spune că este chiar dovedit) că ar fi fost unul dintre principalii beneficiari ai „conturilor lui Ceauşescu”, liderul de astăzi al PC fiind directorul unei importante companii securiste de comerţ exterior de dinainte de 1989 (firma Crescent, despre care am scris în episoadele enterioare). Unele informaţii indică faptul că firma Crescent a rulat sume foarte mari în perioada 1982-1989, estimările avansând cifra de 1,5 miliarde de dolari.
După moartea fostului şef al statului şi comandant suprem, dar şi a fratelui acestuia, Marin Ceauşescu, apropiat colaborator al lui Dan Voiculescu în activitatea de comerţ exterior, conturile companiei Crescent pe care a coordonat-o preşedintele PC au fost „pecetluite”. Cu alte cuvinte, nimeni nu a mai ştiut care a fost destinaţia banilor din acele conturi, cine a pus mână pe acei bani, sau măcar ce sume au existat în conturi...

Acţionariatul Grivco – prieteni şi foşti colaboratori ai lui Dan Voiculescu din diverse „structuri”
Cărămizile la temelia companiei Grivco au fost puse de către Dan Voiculescu, alături de foşti colaboratori din Direcţia Securităţii Statului sau Direcţia de Aport Valutar Special. Astfel, la Grupul Industrial Voiculescu şi compania Grivco SRL, înregistrată pe 28 mai 1991, cu sediul în Bucureşti, Str. Buzeşti nr. 61, din capitalul social de 1,8 miliarde de lei, contribuţia lui Dan Voiculescu a fost de 936 milioane lei, adică 52%. Alături de preşedintele PC, contribuţii importante au mai avut Gheorghe Anca Raluca (peste 166 de milioane), Mihai Lazăr – actual preşedinte al Grivco SA, fost căpitan de Securitate şi colaborator al lui Dan Voiculescu la Crescent (peste 112 milioane), Radu Stoicovici, fost colonel de Securitate (90 de milioane), sau Victor Vâlcov, fost colaborator al fondatorului Grivco în comerţul exterior (90 de milioane).
Totodată, interesant este faptul că în Grupul Industrial Voiculescu şi Compania Internaţional (Grivco Internaţional), firmă înfiinţată pe 25 august 1992, şi cu un capital social se peste 4,2 miliarde de lei, principalii acţionari sunt Grivco SRL (cu 51%) şi compania Crescent Comercial & Maritime Ltd Cipru (cu 48,99%), nimeni alta decât urmaşa societăţii pe care Dan Voiculescu a administrat-o până în 1989. Companiile Crescent Comercial & Maritime Ltd Cipru şi Crescent Comercial Cipru, despre care presa a afirmat adesea că ar fi continuatoare a societăţii însărcinate de către Nicolae Ceauşescu să colecteze valută, apar în mai multe firme înfiinţate de către Dan Voiculescu.

Banii Grivco se întorc de la firmele off-shore, prin scheme complicate, în România
Cum am văzut anterior, o mare parte din firmele lui Dan Voiculescu au legături cu unele companii de tip off-shore, mai precis firme înregistrate în așa-zisele „paradisuri fiscale”, prin intermediul cărora profiturile realizate sunt scoase din România, pentru a se evita plata impozitelor.
Acestă schemă este deja consacrată printre marii afaceriști de după 1989, fiind folosită, după am arătat în materialele precedente, și de către Dinu Patriciu în majoritatea afacerilor. După ce se evită plata unor obligații către statul român, banii se întorc din conturile aflate în paradisurile fiscale (în cazul lui Dan Voiculescu acestea sunt în Cipru, unde sunt înregistrate firmele Crescent Comercial & Maritime şi Crescent Comercial), prin diverse scheme, care au menirea de a camufla adevărata proveniență a fondurilor.
Una dintre cele mai „eficiente” scheme de acest gen, folosită cu succes de fondatorul Grivco, presupune asocierea dintre un cetățean străin, cu legături în firmele off-shore implicate, și un reprezentant al omului de afaceri român, pentru realizarea unei investiții de anvergură. Conform contractului, cetățeanul străin pierde investiția în favoarea celui român, dacă nu îndeplinește anumite condiții, lucru care de regulă se și întâmplă. Ulterior, printr-un nou contract, de această dată între omul de afaceri (în cazul de față, Dan Voiculescu) și reprezentantul său, acesta din urmă „pierde” investiția în favoarea primului. Este chiar cazul unei anumite case, trecute de un domn cipriot pe numele unei venerabile mame care, la rândul ei, are un act cu fiul său mare magnat prin care acesta, de fapt, devine proprietar de drept asupra propriilor bani doar intermediaţi de domnul de la începutul acestei întortocheate propoziţii. Dar, nu-i problemă, înţelege el domnu’ Felix!
În acest fel, sume importante sunt repatriate în România, eludându-se plata de taxe și impozite, iar unii oameni de afaceri ajung să intre în posesia unor averi fabuloase. Este şi cazul lupului moralist Voiculescu Dan care pozează în victimă neajutorată a „dictatorului” Băsescu care nu îl lasă să facă el bine naţiei române cu anasâna şi să o treacă strada într-un capitalism roşu ca drapelul de altădată!

Articole din aceeaşi categorie:

Articole de acelaşi autor:


Inregistrare domenii