NAVIGARE
CURS VALUTAR
dsl

Reportaj

Pentru afacerea Sterling, Tăriceanu, cercetat penal?

...de Ionuţ Crivăţ

Pentru afacerea Sterling, Tăriceanu, cercetat penal?
« Imaginea 1 din 1 »

Era şi cazul să înceapă numărătoarea inversă. Iată că membrii PD-L din Camera Deputaţilor au depus la Biroul Permanent al forului legislativ un denunţ împotriva ex-ului Tăriceanu, solicitând începerea urmăririi penale pentru comiterea infracţiunilor de subminare a economiei naţionale şi abuz în serviciu contra intereselor publice în cazul Sterling. Cum a aflat “opiniunea publică” de Sterling, afacerea încheiată chiar pe ultima sută de metri a guvernării cabinetului Tăriceanu II ? Ce explicaţii a dat domnul fost premier, cum de s-a simţit lezat şi a recurs la Justiţie, cum a explicat domnia sa “că vine de se leagă” chestiunea cu Sterling? Multe întrebări… Când începea să ardă fitilul bombei cu explozie întârziată, pe nume Sterling, directorul general de atunci al grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, susţinea că nici grupul şi nici el personal nu au vreo legătură cu perimetrele petroliere din Marea Neagră. Era la mijloc o "manipulare" şi între timp, Patriciu a “scăpat” şi de ultimele acţiuni de la Rompetrol Group. Omul de afaceri a vândut către KazMunaiGaz pachetul de acţiuni- reprezentând 25% - pe care îl mai deţinea la The Rompetrol Group, iar în urma tranzacţiei, compania de stat din Kazahstan are integral grupul petrolier. La vremea respectivă, Dinu Patriciu acuza, când se înfiinţase o comisie parlamentară, teorii ale conspiraţiei, care ar urmări discreditarea sa, a activităţii şi a angajaţilor Rompetrol.A mai trecut de atunci ceva timp şi, iată, Călin Popescu Tăriceanu trebuie să dea explicaţii în chestiunea Sterling.

Tăriceanu acuzat de subminare a economiei naţionale
Aşa cum spuneam, grupul PD-L din Camera Deputaţilor a depus la Biroul Permanent al forului legislativ un denunţ împotriva fostului premier Tăriceanu, solicitând începerea urmăririi penale pentru comiterea infracţiunilor de subminare a economiei naţionale şi abuz în serviciu contra intereselor publice în cazul Sterling. Acuzaţia este foarte gravă şi domnul Tăriceanu va trebui să răspundă. Şi, prin intermediul lui Bogdan Olteanu, spune că nu se va folosi de nicio imunitate şi de niciun privilegiu şi că se va pune la dispoziţia justiţiei. În solicitarea trimisă Biroului Permanent de liderul grupului parlamentar al PD-L, Mircea Toader, se precizează că este “surprinzător cum statul român a concesionat operaţiunile petroliere unei companii fără niciun angajat. Negocierea acordului s-a realizat în mod defectuos şi cu rea credinţă, neexistând vreun mandat în acest sens, prejudiciile cauzate statului român fiind de ordinul sutelor de milioane de euro. Călin Popescu Tăriceanu a fost cel care a gestionat întreaga operaţiune comercială”. Democrat-liberalii mai susţin că, în calitate de prim-ministru al României, Tăriceanu, deşi avea informaţiile necesare protejării intereselor statului, nu numai că nu a stopat toate operaţiunile contractuale, ba mai mult, “a favorizat încheierea acordului petrolier în defavoarea statului român”. Toader mai arată că "Ministerul Afacerilor Externe a solicitat în scris ca în perioada soluţionării diferendului de către Curtea Internaţională de la Haga să nu se negocieze niciun acord".

Sterling, ultima misiune a guvernului liberal?
Ne întrebăm, dacă nu exista procesul de la Haga, dacă litigiul, impropriu spus, totuşi, referitor la Insula Şerpilor avea alte coordonate… mai aflam noi de Sterling, afacerea încheiată pe buza gropii a defunctei guvernării Tăriceanu II? Pe 12 noiembrie 2008, Executivul a aprobat un act adiţional, prin care Sterling Resources primea dreptul de explorare şi împărţire a resurselor din Insula Şerpilor, înainte de decizia Curţii de la Haga. Şefii PNL au sărit ca arşi. Susţineau că, prin Hotărârea de Guvern din 12 noiembrie 2008 nu s-au acordat drepturi în plus companiei în cauza şi nici nu s-a modificat conţinutul contractului de concesiune realizat de Guvernul Stolojan. Numai că, în vremea când era premier, Teodor Stolojan a cedat doar dreptul de explorare asupra unor perimetre din Marea Neagră, dar nu şi cele de exploatare. Drepturile de exploatare, spune presa, au fost cedate în timpul guvernării Tăriceanu. Explorările au fost oprite în 1995, când zona a intrat în litigiu cu Ucraina. După asta, declară Stolojan, exploatarea a fost cedată, fără licitaţie, de primul ministru Tăriceanu.

De la mortal combat, la epistole
În februarie, aflat în mortal combat pentru şefia PNL, în plină campanie, Tăriceanu anunţa că i-a acţionat în judecată pe premierul Emil Boc şi pe social-democratul Iulian Iancu, pentru afirmaţiile lansate în cazul Sterling, cerând daune în valoare de 100.000 de lei fiecăruia. Pe premierul Boc pentru că a afirmat că "a fost o acţiune premediată a Guvernului Tăriceanu. Din 2007, şi-a pregătit mişcarea din 2008, pe final de mandat, pentru a acorda acel contract care prejudiciază financiar interesele României, iar noi avem datoria să curmăm acest abuz" . Tăriceanu îl acuza pe premier că a minţit şi că a dat dovadă de rea-credinţă în declaraţiile sale referitoare la concesiunea către Sterling Resources. Concesiune, spun gurile rele, făcută unei firme cu un capital social de numai 200 de lei ! Pe ultima sută de lei a …. guvernării.
Acum, fostul premier răspunde printr-o scrisoare adresată preşedintelui Camerei, Roberta Anastase. O scrisoare deschisă, prin care susţine că nu are nimic de ascuns în privinţa contractului Sterling şi că nu intenţionează să folosească niciun privilegiu pentru a influenţa ancheta parlamentară, adăugând că “ofer suportul meu deplin pentru orice fel de anchetă, iniţiată de orice instituţie a statului, pentru elucidarea tuturor aspectelor legate de acest accord".

În “Comiţii” să ne batem
Vicele grupului parlamentar al PNL din Cameră, Eugen Nicolăescu, afirmă că grupul său a luat act „fără surprindere” de sesizarea formulată de grupul PD-L împotriva lui Călin Popescu-Tăriceanu şi susţine că liberalii nu au nimic de ascuns, spre deosebire de PD-L, care încearcă să blocheze ancheta în cazul Ridzi. „Aşa cum s-a dovedit şi cu ocazia şedinţei Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor din 7 iulie, grupul parlamentar al PNL sprijină toate demersurile îndreptate către aflarea adevărului, fără a invoca imunitatea parlamentară, nici protecţia oferită de calitatea de fost prim ministru sau de ministru pentru parlamentarii liberali. Camera Deputaţilor a aprobat, pe 15 aprilie, înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă a condiţiilor în care a fost încheiat contractul de concesionare cu Sterling Resources, anchetă care avea ca obiectiv şi depistarea metodelor prin care a fost posibilă validarea legislativă a contractului. Valeriu Zgonea, secretarul Camerei, a anunţat că membrii Biroului Permanent au decis în unanimitate trimiterea către Comisia juridică a solicitării PDL, de începere a urmăririi penale împotriva lui Tăriceanu. Numai că, în timpul vacanţei palamentare, Comisia juridică este obligată să lucreze doar o săptămână. Aşa că….poate pe la toamnă!

Articole din aceeaşi categorie:

Articole de acelaşi autor:


Inregistrare domenii