Şi-a înscenat Agatha Christie moartea?
...de Mădălina Firănescu
Considerată cea mai de succes scriitoare de romane poliţiste, englezoaica Agatha Christie a lăsat, şi după moarte, un mister nedezlegat. Nu într-un volum, ci în propria viaţă. E vorba despre cele 11 zile de dispariţie din decembrie 1926, despre care a refuzat să vorbească şi asupra căreia presa vremii a făcut numeroase speculaţii, mergând de la înscenarea propriei morţi până la…dorinţa de publicitate.
* Cum s-a ratat o mare pianistă
Născută Agatha Clarissa Miller la 15 septembrie 1890, în Torquay, Anglia, ca mezina familiei care mai avea doi copii, viitoarea scriitoare a rămas de mică orfană de tată. Crescută de mama ei, Agatha a învăţat singură să citească la 5 ani, iar la 16 ani a fost trimisă să studieze muzica la Paris. Avea să se dovedească o pianistă talentată, dar timiditatea şi teama de a performa în public au împiedicat-o să devină o stea a scenei. Însă dragostea pentru muzică şi-a păstrat-o, ambii detectivi-vedetă din cărţile sale, Hercule Poirot şi Miss Marple, fiind pasionaţi de operă. În plus, Poirot chiar cântă, în romanul “Crimele A.B.C.”, o melodie din primul Război Mondial. „Mulţi oameni mă întreabă de ce am început să scriu... Din cauză că nu am beneficiat niciodată de educaţie în şcoală”, spunea autoarea. În 1914, Agatha s-a căsătorit cu un ofiţer britanic, colonelul Archibald Christie. În vreme ce el lupta în Franţa împotriva germanilor, ea lucra ca asistentă medicală, slujbă care i-a influenţat scrierile prin faptul că multe dintre crimele comise în cărţile sale erau înfăptuite cu otravă sau medicamente. Căsnicia nu a fost prea fericită. Cuplul a avut o fiică, Rosalind, dar infidelităţile soţului au dus la divorţ, în 1928. Nu înainte ca Agatha să-l transforme pe Arthur în principal suspect al poliţiei, în cazul dispariţiei ei.
* O dispariţie misterioasă, de 11 zile
După ce Archibald Christie i-a mărturisit soţiei că a înşelat-o şi că, personal, nu mai acordă nicio şansă mariajului lor, Agatha a dispărut brusc, în decembrie 1926, vreme de unsprezece zile! Potrivit relatărilor din presă, ea a plecat de acasă la lăsarea serii, cu maşina personală, iar automobilul i-a fost găsit în apropierea Londrei. Aici se opreau toate indiciile. Misterul a ţinut cu sufletul la gură opinia publică, până când scriitoarea a fost descoperită într-un hotel din localitatea Harrogate, unde se înregistrase sub nume fals (Teresa Neele). Ea a pretins că a suferit o amnezie din cauza depresiei provocate de moartea mamei sale şi de infidelităţile soţului. Agatha Christie a refuzat toată viaţa să desluşească motivele acestui episod incitant, care a inspirat, în 1979, un film cu Vanessa Redgrave în rol principal, peliculă care prezintă o versiune fictivă a dispariţiei scriitoarei. La doi ani după divorţul de primul soţ, în 1930, Christie s-a recăsătorit cu Sir Max Mallowan, un arheolog britanic cu 14 ani mai tânăr decât ea. Întrebată dacă nu se teme de diferenţa de vârstă, Agatha a răspuns cu umor: "Tocmai de aceea am şi ales un arheolog, deoarece, prin natura profesiei sale, cu cât îmbătrânesc, cu atât mă va găsi mai atrăgătoare". Scriitoarea l-a însoţit pe Mallowan în numeroase expediţii, care îi vor furniza fundalul pentru romanele plasate în Orientul Mijlociu. În 1971, Agatha Christie a primit un tilu nobiliar. Ea a murit la 12 ianuarie 1976, la 85 de ani, din cauze naturale. Singura sa fiică, Rosalind Hicks, a trecut în nefiinţă tot la 85 de ani, la 28 octombrie 2004. Fiul ei, Matthew Prichard, deţine în prezent drepturile de autor pentru operele bunicii.
* Cea mai vândută, după Biblie şi Shakespeare!
Regina scrierilor poliţiste a lăsat în urma ei mai mult de 80 de romane şi 19 piese de teatru, care au fost traduse în peste 70 de limbi. A intrat în Cartea Recordurilor, având cele mai mari vânzări la nivel mondial, după Biblie şi operele lui William Shakespeare. Primul său roman - "Misterioasa afacere de la Styles"- a văzut lumina tiparului în 1920 şi marchează glorioasa intrare în scenă a detectivului Hercule Poirot. După cum însăşi autoarea avea să relateze peste ani, prima carte a fost scrisă mai mult pentru a-i dovedi surorii sale că este capabilă de acest lucru. Scepticismul debutantei a fost spulberat rapid de succesul de piaţă. Începând din 1930, Agatha Christie i-a permis atipicei detective-amatoare Miss Marple să se implice în anchetele lui Hercule Poirot. Scriitoarea a reuşit să schimbe stilul scrierilor poliţiste, prin finalul-surpriză. Romanul “Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd?” se încheie cu dezvăluirea criminalului în persoana…povestitorului! Totuşi, scriitoarea a avut mereu grijă să le furnizeze cititorilor indiciile necesare soluţionării misterului. Majoritatea romanelor şi povestirilor sale au fost ecranizate, unele chiar de mai multe ori (Crima din Orient Express, Moarte pe Nil etc). S-au produs versiuni televizate şi radiofonice ale acestor scrieri, iar compania japoneză Nippon Housou Kyoukai i-a transformat pe Poirot şi pe Miss Marple în personaje de desen animat. Ceea ce se ştie mai puţin e că Agatha Christie a scris şi romane de dragoste, sub pseudonimul Mary Westmacott.
* “Poirot era arogant, de aia l-am omorât”
În ultimii ani ai vieţii, Agatha Christie s-a gândit să “scape” de Hercule Poirot, pe care – potrivit mărturisirilor din jurnal- niciodată nu l-a putut suferi. Prin anii ’60, îl numea "un nenorocit detestabil, obositor şi egocentric". Totuşi publicul îl iubea, aşa că nu puta fi scos din scenă. Romanul “Cortina” rezolvă însă problema: însuşi Poirot comite o crimă şi după aceea moare, din cauze naturale - dar îşi lasă "confesiunea" pe birou, unde va fi găsită de fidelul său prieten, căpitanul Hastings. Agatha Christie intenţionase să ceară publicarea postumă a romanului, însă succesul ecranizării romanului "Crima din Orient Express" a determinat-o să accepte tipărirea în 1974. "Era incredibil de arogant, tocmai de aceea l-am şi 'omorât'. Mă săturasem de aerele lui", a explicat Agatha sfârşitul lui Poirot. Celebritatea detectivului îi depăşise însă aşteptările, astfel că belgianul a devenit singurul personaj fictiv care a primit vreodatǎ un necrolog (în New York Times: 6 august, 1975: "Hercule Poirot, celebrul detectiv belgian, a murit."). Ultimul roman al scriitoarei, publicat după trecerea ei în nefiinţă, s-a intitulat "Sleeping Murder" şi a marcat "retragerea" lui Miss Marple. "Întotdeauna mi-a fost dragă Miss Marple, tocmai de aceea n-am vrut s-o omor şi am preferat ca, după ce va rezolva ultimul său caz, să se retragă în satul său", scria Christie în jurnal.