NAVIGARE
CURS VALUTAR
dsl

Dosare Externe

Lordul miliardar Ashcroft îşi duce banii în paradisurile fiscale

...de Lucia Ivănescu

Lordul miliardar Ashcroft îşi duce banii în paradisurile fiscale
« Imaginea 1 din 1 »

De curând, vicepreşedintele conservatorilor, lordul Michael Ashcroft, a şocat Marea Britanie când a recunoscut că îşi plăteşte impozitele offshore. Scandalul fiscal izbucnit în urma acestei declaraţii e o lovitură puternică pentru conservatorii britanici înaintea alegerilor din această primăvară. Michael Ashcroft , 63 de ani, trăieşte la Londra, dar şi-a petrecut copilăria în Insulele Belize şi are strânse legături cu paradisul fiscal al Americii Centrale. El a trăit mult timp în străinătate, unde şi-a construit afacerile, fiind unul dintre cei mai bogaţi britanici.
Iureşul a început atunci când Michael Ashcroft, membru al Camerei Lorzilor, şi unul dintre principalii finanţatori ai conservatorilor, a recunoscut că nu este cetăţean britanic, în sensul că nu are domiciliul stabil în această ţară. Mărturisirea a căzut ca un trăsnet, pentru că acum zece ani, când a primit titlul nobiliar, promisese că se va stabili în Anglia. Timpul a trecut, iar lordul a uitat ce a jurat, fiindcă statutul de „nedomiciliant" îi oferă posibilitatea legală de a nu plăti impozite în Regatul Unit. Aşa că a lăsat vremea să treacă, intuind că lumea va uita de promisiunea lui şi şi-a văzut nestingherit de afaceri. În 1999, când Ashcroft a primit titlul de lord, liderul de atunci al conservatorilor, William Hague, a dat asigurări , în scris, că Ashcroft va deveni cetăţean britanic cu rezidenţă permanentă şi va aduce regatului „zeci de milioane de lire anual".Acum, adversarii politici îl învinuiesc de„lipsa de moralitate" şi estimează că impozitele neplătite timp de un deceniu de către lordul Ashcroft ar fi lipsit bugetul ţării de 140 de milioane de euro.În timpul unei sesiuni furtunoase a Parlamentului britanic, laburiştii au acuzat că „ţara a fost înşelată".
Imperiul său financiar se află în Belize, iar averea îi este estimată la 1,1-1,3 miliarde de lire sterline. De-a lungul timpului, Ashcroft şi-a folosit banii pentru a sprijini candidaţii conservatori din diferite circumscripţii ale Marii Britanii. Lordul este şi patron al unui club de fotbal. Dacă şeicul bin Zayed, deţinătorul echipei Manchester City, este cel mai bogat proprietar de club de fotbal din Anglia, cu o avere de 15 miliarde de lire sterline, (locul secund fiind ocupat de Lakshmi Mittal, care este actionar la Queens Park Rangers, iar pe trei este Roman Abramovici, de la Chelsea), Michael Ashcroft se situează abia pe locul zece.
După ce a izbucnit acest scandal legat de lordul evazionist, nici liderul conservatorilor din Marea Britanie, David Cameron, n-a fost scutit de atacurile adversarilor politici şi ale presei. Peter Mandelson, fost ministru în Cabinetul lui de Blair şi acum numărul doi în guvernul condus de Gordon Brown, a fost cel care l-a atacat virulent pe Cameron, acuzându-l că a demonstrat o « slăbiciune de neiertat », refuzând să-l înfrunte pe adjunctul său pe linie de partid, lordul Ashcroft. «Da, dar dacă l-ar fi dezavuat public pe acesta, conservatorii ar fi pierdut mulţi bani, pe care Ashcroft îi dă partidului. Aşa că domnul Brown preferă să se încline în faţa lordului, care rămâne în continuare lider al conservatorilor », susţine Mandelson. Şi tonul critic al opoziţiei s-a înăsprit mai ales după declaraţia surpriză a lui Ashcroft, legată de opţiunea sa pentru paradisurile fiscale din America Centrală. Acest important sponsor al Partidului Conservator (2 milioane de lire sterline pentru o campanie electorală) iată că mărturiseşte cu nonşalanţă că este un non-rezident, şi că, deci, nu-şi plăteşte taxele în Regatul Unit.
Această stare de lucruri i-a indignat, cum spuneam, pe laburişti, mai ales că în anul 2000 se angajase, după ce a fost ales în Camera Lorzilor, « să devină rezident în Anglia pentru a-şi îndeplini responsabilităţile ce-i reveneau din noua lui poziţie de parlamentar », cum afirma în epocă William Hague, preşedintele de atunci al Partidului Conservator.
Partidul Laburist n-a pierdut ocazia de a se întreba prin intermediul presei dacă nu este vorba şi despre complicitatea lui David Cameron şi în această afacere. «De mai bine de zece ani, englezii trăiesc cu impresia că Ashcroft îşi achită impozitele în Marea Britanie. Mai ales că în toţi aceşti ani, David Cameron şi William Hague au repetat deseori că angajamentul lordului a fost respectat. Aceasta înseamnă fie că ei i-au minţit pe englezi, fie că Ashcroft i-a înşelat pe ei. Care să fie adevărul ? » se întreabă Peter Mandelson.
Conservatorii au replicat afirmând că David Cameron nu s-a interesat mai de aproape de această problemă pentru simplu fapt că el consideră, susţine conservatorul Liam Fox, că «taxele şi plata lor constituie o problemă ce ţine de domeniul privat ». Apropiaţii lui Cameron etichetează indignarea laburiştilor ca fiind o ipocrizie, reamintind că un parlamentar al acestora, Harriet Harman, a recunoscut-cu ceva timp în urmă- că ea ignoră dacă sponsorii partidului ei, lordul Paul, Ronald Cohen sau William Bollinger, sunt sau nu rezidenţi în Anglia. Dar acum, Harriet Harman insistă pe ideea că în cazul lui Ashcroft este vorba despre încrederea pe care i-ar mai putea-o acorda cineva unui om, care nu şi-a respectat cuvântul dat şi i-a minţit cu seninătate pe englezi, nu un an, doi, ci un întreg deceniu. Culmea, părerea ei este împărtăşită şi de numeroşi conservatori.
David Cameron, care se consideră un campion al integrităţii după scandalul din 2009 al notelor cu cheltuieli ale deputaţilor, trebuie să facă faţă acestei polemici. În acest moment, cu puţin înaintea alegerilor, avansul său în faţa laburiştilor se reduce, iar liniştea pe care i-o confereau sondajele care-l dădeau drept câştigător începe să se risipească. Un recent sondaj îi acreditau pe conservatori cu 35,8 % din voturi, iar pe laburişti 34,2 % . Primul ministru Gordon Brown trebuie să organizeze alegerile legislative înainte de data de 3 iunie 2010, aşa că vor avea loc, probabil, pe 6 mai.
Ministrul de interne de la Londra, Alan Johnson l-a acuzat pe lord că a dat dovadă de atitudine antipatriotică, atunci când a ales paradisurile fiscale, iar Peter Mandelson a cerut Camerei Lorzilor să deschidă o anchetă privind statutul fiscal al lui Ashcroft şi modul în care a fost înnobilat.

* Averea lordului Michael Ashcroft, a 37-a din Regatul Unit
* Demnităţi politice : vice-preşedinte al Partidului Conservator şi membru în Camera Lorzilor
* Sponsor generos al conservatorilor britanici
* Patron de club de fotbal
* Strateg-cheie al campaniei electorale
* Plătitor de taxe în paradisuri fiscale

Articole din aceeaşi categorie:

Articole de acelaşi autor:


Inregistrare domenii