NAVIGARE
CURS VALUTAR
dsl

Economic

Penalizări duble pentru plata cu întârziere a impozitelor!

...de Dan Marian

Noul Cod Fiscal, cu modificările aduse prin lărgirea bazei de impozitare şi majorarea unor impozite, va intra în vigoare începând cu luna iulie 2010.
Deşi a redus la jumătate dobânda pentru restanţele fiscale, statul va percepe penalizări de 5% şi de 15%, în funcţie de depăşirea scadenţei.Firmele din România vor plăti penalităţi de circa două ori mai mari atunci când întârzie mai mult de trei luni cu plata taxelor şi impozitelor către stat. Modificarea intră în vigoare de la 1 iulie, după ce a fost prevăzută în OU nr. 39/2010, publicată în Monitorul Oficial la sfârşitul lunii aprilie. Pentru întârzieri, termenele încep să curgă de la 1 iulie În prezent, companiile care nu îşi plătesc obligaţiile fiscale la timp achită o dobândă de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere. În noul sistem, această dobândă a fost redusă la jumătate, adică până la 0,05% pe zi. Deşi pare un avantaj, modificările nu se termină aici. Contribuabilul care nu are bani să-şi achite datoria către stat va plăti şi penalităţi de întârziere, care nu există acum. Cine stinge datoria în prima lună de la scadenţă nu va plăti nimic în plus. Dacă însă restanţa este plătită în următoarele 60 de zile, penalitatea este de 5% din obligaţiile fiscale nestinse. După expirarea acestui termen, penalitatea se triplează, la 15% din datorie.De exemplu, o firmă care are o datorie de 1.000 de lei, veche de 91 de zile, plăteşte în prezent o dobândă de întârziere de 91 de lei. Noul sistem, care se va aplica de la 1 iulie, va face ca pentru respectiva restanţă firma să achite 195,5 lei, din care 45,5 lei dobânda de întârziere şi 150 de lei penalizarea. Pentru creanţele fiscale care au scadenţa înainte de 1 iulie, se vor calcula dobânzi şi penalităţi de la această dată.
Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal prevede reducerea la 20% din venitul brut a cotei de cheltuieli deductibile calculată la drepturile de proprietate intelectuală, faţă de 40% în prezent, precum şi impozitarea tichetelor de masa, cadou, creşă şi de vacanţă, şi a jocurilor de noroc. Persoanele care deţin mai multe case vor plăti o taxă de solidaritate în valoare de 50% până la 200% din impozit. Taxa se va achita până la 30 septembrie de toate persoanele care deţin mai multe locuinţe neînchiriate. Taxa de solidaritate se plăteşte la Administraţiile Taxelor Locale. Va fi păstrată impozitarea anticipată de 10%, aplicată acestor venituri în fiecare lună.
Totodată, vor fi impozitate şi plăţile compensatorii. Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal prevede că taxarea va fi introdusă începând cu drepturile aferente lunii iulie 2010. În cazul veniturilor obţinute din jocuri de noroc, acestea vor fi impozitate cu o cotă de 25% aplicată asupra venitului net calculat la nivelul câştigurilor realizate într-o zi de la acelaşi organizator sau plătitor. Vor fi impozitate şi veniturile obţinute de persoanele fizice sub forma dobânzilor la depozitele la vedere/conturile curente, cu cota de 16%, indiferent de data constituirii raportului juridic.

Articole din aceeaşi categorie:

Articole de acelaşi autor:


Inregistrare domenii