NAVIGARE
CURS VALUTAR
dsl

Eveniment

ASF, noul “jandarm” al pieţei financiare

...de Dan Marian

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), înfiinţată pe 29 aprilie, a comasat trei comisii: cea de supraveghere a pieţei de capital, a pensiilor private şi asigurărilor. Preşedinte al Autorităţii, Dan Radu Ruşanu, este convins că prin înfiinţatea ASF mediul de afaceri va beneficia de un acces la serviciile financiare într-o adevărată stabilitate, fiind eliminată totodată păguboasa birocraţie.

În opinia sa, Autoritatea de Supraveghere Financiară va îmbunătăţi schimbul de informaţii între pieţe şi instituţii şi va duce la o mai bună stabilitate a sectorului financiar. “ASF va fi o unitate a schimbului de informaţii mult mai bună între sistemul bancar, coordonat de BNR şi sistemul nonbancar, coordonat începând de astăzi de Autoritate”, susţine Ruşanu. El a adăugat că în urma unificării Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, numărul angajaţilor va fi redus cu aproximativ 25 %.
Prim-vicepreşedintele Daniel Dăianu precizează că “ASF nu face politica economică a României, deşi are un rol esenţial, alături de BNR, în aplicarea regimului de reglementare şi supraveghere a pieţelor financiare, care aparţine tot de politica economică a unei ţări. ASF nu poate readuce lichiditate pe pieţe, deşi poate imagina şi introduce reglementări mai bune, care să ajute pieţele. Pieţele îngheţate, puţin lichide, sunt o mare problemă în criză, deşi sunt alte burse, în Europa, care au vigoare faţă de ce se întâmplă la noi. O explicaţie ar fi subţirimea pieţei de capital, faptul că puţine companii sunt listate”. Reamintim că unificarea a fost cerută de Fondul Monetar Internaţional, tocmai pentru alinierea la standardele europene.
Conducerea nou înfiinţatei ASF, Consiliul, are 17 membri. Preşedinte este liberalul Dan Radu Ruşanu, secondat de Daniel Dăianu ca prim-vicepreşedinte şi de trei vicepreşedinţi: Daniel Tudor, Mircea Ursache şi Ion Giurescu. Un mandat este de cinci ani. Salariile conducerii noii autorităţi se vor încadra în standardele Băncii Naţionale.
Mocneşte însă un scandal: Victor Ponta vrea ca salariile compensatorii de la fostele instituţii care acum se află în componenţa Autorităţii sunt inacceptabile, motiv pentru care a solicitat Finanţelor o soluţie, decizia finală urmând a fi luată însă în şedinţa de Guvern. “Mie mi se pare inacceptabil să iei 800.000 de euro după ce ai luat 20.000-30.000 de euro pe lună într-o instituţie publică. În America, ştiţi foarte bine, s-au impozitat cu 90% bonusurile acelea de la băncile care au intrat în faliment. Cred ar trebui să facem acelaşi lucru”, susţine Ponta, care spune că această impozitare reprezintă o “taxă pe obraz gros”. La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că liberalii susţin această impozitare a salariilor compensatorii.
Luând act de declaraţia premierului Victor Ponta în privinţa taxării, ASF nu a plătit niciun fel de salariu compensatoriu. Mai mult, a decis salarii compensatorii zero pentru situaţia în care vreunul dintre membrii conducerii (executiv sau non-executiv) are mandatul întrerupt înainte de expirarea lui. Şi Daniel Dăianu spunea că : “Veniturile unor executivi din fostele entităţi erau de-a dreptul obscene. Important este ca ASF să ofere salarii/venituri care să recompenseze eforturile, priceperea, responsabilităţile, iar reperul pe care îl pot oferi autorităţile de reglementare din alte zone ale pieţelor financiare nu are de ce să demotiveze”. Şefii de la ASF şi-au stabilit deja salariile. Potrivit presei, preşedintele Dan Radu Ruşanu va avea un salariu de 14.000 de euro pe lună, iar vicepreşedinţii, în jur de 12.000 de euro. În schimb, membrii neexecutivi vor câştiga 35% din salariul preşedintelui, însemnând maxim 4.000 de euro pe lună. Ar trebui să reamintim că fostele conduceri câştigau până la 46.000 de euro/ lună! La bursa zvonurilor se spune că Guvernul ar pregăti o ordonanţă de urgenţă care să reducă la jumătate numărul membrilor consiliului.

Articole din aceeaşi categorie:

Articole de acelaşi autor:


Inregistrare domenii