NAVIGARE
CURS VALUTAR
dsl

Turism

Monumente spectaculoase din Europa

...de Lucia Ivănescu

Monumente spectaculoase din Europa
« Imaginea 1 din 1 »

“Sagrada Familia” din Barcelona.Emblemă a oraşului, catedrala, creaţie a arhitectului Gaudi, reprezintă o mărturie a crezului său catholic şi este încă în construcţie.În 1926, când arhitectul catalan s-a stins din viaţă, numai faţada de nord fusese terminată şi dintre cele 18 turnuri, doar unul fusese ridicat. Sagrada Familia trebuia să fie pictată în întregime: faţada de est, a cărei temă era "mântuirea umanităţii" urma să fie luminoasă, iar cea de vest, reflectând "martiriul" ar fi fost pictată în tonuri întunecate. Arhitectul era fermecat de materialele tradiţionale, pe care le colora cât mai viu.
Colosseumul din Roma,care poate adăposti 50 000 de spectatori, termele lui Caracalla, Fontana di Trevi, Forul Roman, Columna lui Traian, Panteonul cu celebra sa cupolă, catacombele sau antica Via Appia se numără printre atracţiile din cetatea eternă a Romei. Este probabil cea mai impresionantă clădire a Imperiului Roman. Cunoscut iniţial sub numele de Amfiteatrul Flavian, Colosseumul era cea mai mare construcţie a vremurilor sale.Prizonierii din războaie erau puşi să lupte între ei sau cu animale sălbatice. Spectatorii se delectau privind luptele dintre gladiatori.Uriaşul amfiteatru a fost construit în locul unui lac artificial, parte din marele parc construit de Nero în centrul Romei, care includea Domus Aurea şi statuia Colossus. Această gigantică statuie a lui Nero, de 36 de m înălţime, care îl prezenta pe împărat în chip de zeu al soarelui a dat numele actual al construcţiei - Colosseum. Statuia, amplasată lângă amfiteatru, a fost demolată ulterior.
Capela Sixtină de la Vatican. În acest mic stat suveran, pot fi admirate piaţa Sf. Petru cu faimoasa colonadă a lui Gian Lorenzo Bernini, catedrala Sf Petru (adăpostind celebra Pieta a lui Michelangelo), Muzeul Vaticanului şi Capela Sixtină. A fost construită între anii 1472 şi 1483, în timpul pontificatului Papei Sixtus al IV-lea. Se găseşte în dreapta Bazilicii Sfântul Petru şi este cunoscută în toată lumea, fiind locul unde se ţin conclavurile cardinalilor pentru alegerea unui nou papă şi datorită picturilor murale ale lui Michelangelo. Are 40,93 m în lungime şi 13,41 m lăţime, corespunzând - conform tradiţiei biblice - dimensiunilor Templului lui Solomon. Înălţimea - 20,7 m, plafonul este în formă de boltă, pereţii laterali au 12 ferestre, iar pardoseala este din mozaic policrom de marmoră. În timpul solemnităţilor, pereţii sunt acoperiţi cu tapiţerii executate de Rafael.Primul serviciu religios s-a celebrat la 9 august 1483 şi a fost dedicat Înălţării la cer a Fecioarei Maria. În 1535, Michelangelo începe pictarea peretelui de deasupra altarului la cererea Papei Paul al III-lea, cu tema "Judecata de Apoi", pe care o termină după 6 ani. Fresca înfăţişează figuri şi scene pline de groază, reflectând starea artistului, care trecea pe atunci printr-o dureroasă criză de credinţă. Pe 31 octombrie 1541, papa dezveleşte cu mult fast pictura. Lumea rămâne însă stupefiată de atâtea corpuri goale...Artistul este învinuit de imoralitate, obscenitate şi blasfemie.
Veneţia. Puntea Suspinelor, Palatul Dogilor, Piaţa San Marco, biserica Santa Maria della Salute, gondolele sau cea mai mare sărbătoare a oraşului, balul mascat, sunt câteva dintre frumuseţile pe care le oferă vechea metropolă comercială din lagună.Veneţia este inundată de 100 de ori pe an, şi, de fiecare dată, Piaţa San Marco este afectată. Palatul Dogilor amplasat între lagună şi catedrala San Marco a fost locul de unde se conducea Republica Venetiana, aici erau salile de consiliu, locul de judecata, sediul administratiei supreme. Tot aici se afla locuinta dogelui. Renumita "Punte a suspinelor" face legatura dintre palatul dogilor şi închisorile construite în secolul al XVII-lea.. Cea mai veche faţadă a palatului este construită în stil gotic cu porticul în arcade ogivale. Capitelurile dinspre chei înfăţişează lunile anului, zodiacul, virtuţile şi viciile. În palat se află foarte multe tablouri, fresce sau picturi murale, semnate Tizian, Tintoretto, Veronese, Tiepolo.
Turnul Eiffel din Paris. Fără îndoială, pe malul Senei în centrul Parisului se află cea mai importantă construcţie metalică a sec al XIX-lea. Fundaţia turnului a fost realizată în 1887 de Alexandre Gustave Eiffel, care spunea că turnul este un monument în cinstea Revoluţiei Franceze din 1789, care deschisese calea "unui secol al industriei şi tehnicii".
Iniţial, Turnul Eiffel avea 300,5 m, dar, după plasarea unei antene de televiziune, înălţimea este de 320,75 m.Greutatea, de 9700 t a fost redusă după renovare, cu 1340t. Peste 5 milioane de turişti vizitează anual turnul, care a devenit emblema Parisului.
Catedrala din Chartres (Franţa). Este considerată exemplul suprem al arhitecturii gotice şi fost prima catedrală care avea trei mai ferestre rotunde, cu diametrul de 13 metri, iar zidurile sale puteau fi decorate cu ferestre din sticlă colorată (vitralii).Biserica era împărţită prin şiruri de coloane, în trei gigantice nave decorate cu nenumărate sculpturi în mărime naturală ale unor conducători legendari şi ale unor sfinţi din diferite perioade istorice.Catedrala avea o deosebită importanţă ca loc de pelerinaj, la Chartres aflându-se cea mai preţioasă relicvă a lumii occidentale, "Veşmântul Sfânt", pătura cu care Fecioara Maria ar fi fost înfăşurată când l-a născut pe Iisus.

Articole din aceeaşi categorie:

Articole de acelaşi autor:


Inregistrare domenii