NAVIGARE
CURS VALUTAR
dsl

Terra

Şoc şi groază la Bruxelles

...de Magda Comişel

Şoc şi groază la Bruxelles
« Imaginea 1 din 1 »

SUA au spionat UE?
Europenii s-au amuzat probabil atunci când fostul colaborator al Agenţiei Naţionale de Securitate din SUA, Edward Snowden, a dezvăluit că printre liderii mondiali spionaţi telefonic de americani s-a numărat în 2009 şi preşedintele rus Dmitri Medvedev, al cărui celular a fost interceptat în timpul prezenţei la reuniunea G20 de la Londra. Acum, zâmbetul s-a transformat în oripilare.

Potrivit săptămânalului Der Spiegel, care citează un document secret din 2010, furnizat de fostul consultant NSA, Agenţia Naţională de Securitate ar fi plantat microfoane şi în birouri ale instituţiilor europene, ar fi pătruns în reţelele de computere de la Bruxelles şi ar fi accesat informaţii confidenţiale. Ziariştii germani afirmă că agenţii de securitate europeni ar fi identificat conexiuni electronice stranii care îşi aveau originea în birourile NSA din cartierul general al NATO.”Dacă este adevărat, sunt şocat. De ce ne tratează Statele Unite ca pe o putere ostilă? Oare e nevoie ca democraţiile să se spioneze una pe alta? Îi voi cere explicaţii ambasadorului Statelor Unite”, a spus Martin Schultz, preşedintele Parlamentului European. Printre cele 38 de ţinte spionate de americani, s-ar fi numărat Naţiunile Unite, ambasadele Franţei, Italiei şi Greciei la Washington, dar şi alţi aliaţi ai SUA precum Japonia, Mexicul, Coreea de Sud, India şi Turcia. Pe listă nu apar Marea Britanie şi Germania. Potrivit documentului, microfoanele din interiorul clădirilor UE ar fi fost montate pentru a obţine „informaţii din interior” privind disesiunile politice şi alte neînţelegeri între statele membre.

Europenii cer socoteală aliaţilor
Preşedintele François Hollande a cerut SUA să înceteze spionarea Uniunii Europene:”Franţa nu poate accepta un asemenea comportament”.”Dacă aceste informaţii sunt adevărate, este un gest respingător. Se pare că serviciile secrete americane au scăpat de sub control. SUA ar trebui să-şi monitorizeze propriile servicii secrete, nu pe cele ale aliaţilor”, a spus şi ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn. El a catalogat operaţiunea drept „o înşelare a încrederii". Ministrul german de justiţie, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, şi-a manifestat, la rândul său, furia.”Dacă rapoartele din presă sunt adevărate, atunci este o reminiscenţă a metodelor folosite de inamici în timpul Războiului Rece. Sunt necesare explicaţii imediate din partea Statelor Unite”, a spus ministrul. Elmar Brok, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, a completat:”Statele Unite, odată tărâmul libertăţii, suferă acum de un sindrom de securitate. Şi-au pierdut complet echilibrul”. Reprezentanţi ai Partidului Verde din Bruxelles au propus deschiderea procedurilor la Curtea Internaţională de la Haga.”O simplă notă de protest nu este suficientă. UE trebuie să suspende imediat negocierile privind acordul de liber-schimb”, a afirmat liderul verzilor din Parlamentul European, Daniel Cohn-Bendit.

Snowden îşi cauză azil
Edward Snowden a fost scurtă vreme angajat CIA şi apoi angajat al unei firme de IT care colaborează cu Agenţia de Securitate a Statelor Unite (NSA). El a susţinut că NSA desfăşoară o campanie susţinută, la nivel mondial, de monitorizare „abuzivă” a reţelelor de socializare şi a convorbirilor private pe e-mail sau prin telefon. El a fost acuzat oficial în Statele Unite pentru „spionaj” şi i se cere extrădarea. Snowden a fugit iniţial în Hong Kong, iar apoi în Rusia, preşedintele Putin susţinând că se află în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova. Preşedintele american, Barack Obama, a declarat că nu se va angaja în tratative şi negocieri pentru a obţine extrădarea fugarului. Liderul de la Casa Albă a respins şi sugestia de a trimite avioane militare să forţeze aterizarea vreunui avion civil cu ajutorul căruia Snowden ar putea să încerce să plece din Rusia către o altă destinaţie. Vladimir Putin a declarat ca autorităţile ruse nu îl vor preda pe Snowden dacă acesta va alege să rămână pe teritoriul rus.”Dar, dacă doreşte să rămână în Rusia, domnul Edward Snowden trebuie să renunţe la activităţile care îi afectează pe partenerii noştri americani”, a declarat Putin. Între timp însă, ministrul norvegian de Externe, Frode Andersen, a confirmat că fugitivul a cerut azil politic în ţara sa (o cerere similară fiind adresată şi Ecuadorului, şi altor 20 de ţări).

Articole din aceeaşi categorie:

Articole de acelaşi autor:


Inregistrare domenii