NAVIGARE
CURS VALUTAR
dsl

Eveniment

Premierul Ponta, despre turneul asiatic

...de -

Premierul Ponta, despre turneul asiatic
« Imaginea 1 din 1 »

„Am deschis nişte uşi pentru România”
Premierul Victor Ponta privește cu optimism spre perioada următoare, care va urma turneului său asiatic, întrucât fiecare vizită în cele patru state – Azerbaidjan, Uzbekistan, Kazahstan şi China – s-a soldat cu rezultate concrete, fiind deschise mai multe uși pentru economia românească.

“Trebuie să fim însă consecvenţi şi nu trebuie să mai dispărem de pe harta lumii cum am dispărut în ultimii ani”, a declarat Ponta, într-un interviu acordat Agerpres. Întrebat care a fost miza acestui turneu asiatic, prim-ministrul a precizat:“În ultimii ani, Guvernul României nu a fost suficient de activ sau mai bine zis a fost total inactiv în ceea ce priveşte relaţiile economice internaţionale. Dacă nu mă înşel, primul-ministru al României din vremea Guvernului Tăriceanu n-a mai avut nicio vizită cu caracter economic în ţările europene, nici în noile puteri economice şi financiare din Asia. Mesajul şi dorinţa mea au fost foarte clare: ne uităm spre Europa cu economia, dar şi în alte direcţii, pentru că am pierdut câţiva ani pentru relaţiile economice. Sper ca toate aceste uşi pe care le-am deschis acum să rămână în continuare deschise şi viitorul Guvern să nu schimbe din nou această strategie, ci să o folosească, pentru că este în interesul ţării”, a subliniat premierul.
Proiecte cu Adezbaidjan,
Kazahstan şi Uzbekistan
Printre rezultatele notabile ale turneului asiatic, Ponta a amintit de obținerea în Azerbaidjan a accelerării proiectului AGRI, cu gazele lichefiate, şi de faptul că i-a convins pe cei de la SOCAR să mai vină o dată în România, să analizeze problema Oltchim. În cadrul discuţiilor purtate la Baku, premierul român a precizat că înţelege raţiunea economică pentru care consorţiul azer Şah Deniz a ales proiectul TAP - Trans-Adriatic Pipeline - pentru realizarea coridorului sudic de transport în defavoarea Nabucco. Cu atât mai mult - spune şeful executivului de la Bucureşti - trebuie dezvoltate alte proiecte comune de succes. Interconectorul AGRI care implică Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria, ar putea fi reprezentativ în acest sens. Despre vizita în Kazahstan, Victor Ponta a precizat că a rezolvat diferendul de ani de zile cu Rompetrol – “nu doar încasăm banii pe acţiuni, dar un miliard de dolari este fondul special de investiţii în România al Kazahstanului”. Kazahstanul vrea totodată să vândă României gaze naturale printr-o extensie a conductei South Stream, operată în principal de compania rusească Gazprom, a informat Guvernul de la București, în urma întrevederii avute de premierul Victor Ponta cu omologul său kazah Serik Akhmetov, la Astana. Referitor la vizita în Uzbekistan, şeful Guvernului român a punctat prezenţa firmelor româneşti,”care pot participa la proiectele de IT din această ţară, proiectele de infrastructură”.
Parteneriat strategic cu China!
Premierul Ponta a făcut și un scurt bilanț al vizitei în China, unde a propus un parteneriat strategic cu România: “(…) Am avut ocazia să discutăm cu cele două mari companii de telecomunicaţii – Huawei şi ZTE, care îşi extind investiţiile în România şi fac din România în perioada următoare centru pentru toate afacerile din Europa, iar în zona de energie e un proiect în derulare la Rovinari – un miliard de dolari, investiţie chineză. Prezenţa în luna iulie a celei mai mari companii de energie (China Nuclear Electric – n.r.) pentru a studia în mod foarte serios implicarea lor în construcţia grupurilor 3 şi 4 de la Cernavodă mai înseamnă câteva miliarde de euro. Eu cred că e o zonă a lumii în care relaţiile politice sunt foarte importante, pentru că pe baza acestora se construiesc relaţii economice, şi nu invers”, a mai explicat premierul. Compania mixtă creată pentru derularea investiţiei de la Cernavodă este EnergoNuclear, controlată în proporţie de 84,65% de stat, prin Nuclearelectrica. Ceilalţi acţionari sunt grupul italian de utilităţi Enel, care deţine 9,15% din titluri, şi ArcelorMittal România, care are o participaţie de 6,2%.

Articole din aceeaşi categorie:

Articole de acelaşi autor:


Inregistrare domenii