NAVIGARE
CURS VALUTAR
dsl

Eveniment

Traian Băsescu dă semnalul

...de -

Traian Băsescu dă semnalul
« Imaginea 1 din 1 »

România își va exploata propriile resurse energetice fără să mai aștepte aprobările externe, după ce proiectul ga­­zoductului Na­bu­cco, în care era implicată țara noas­tră, a picat.

Președintele Tra­­­­ian Bă­sescu a in­­format Con­siliul Eu­­­­ropean asu­pra a­­ces-
tei decizii, men­ţio­­nând că Ro­mâ­nia își va redefini stra­­tegia energetică, ast­­fel încât să accelereze explorarea și apoi exploatarea re­­zervelor de gaze de șist, precum și extracția gazelor din Marea Neagră deja confirmate.”România trebuie să-şi ia soarta energetică, soarta strategiei energetice, în mâini”, a spus Băsescu. El a recunoscut că nu deținem tehnologii moderne de explorare și exploatare a gazelor de șist, dar putem aduce companii străine care au aceste tehnologii. Președintele a catalogat drept o copilărie propunerea ca România să se conecteze la conducta rusească South Stream pentru a cumpăra gaze kazahe. În opinia sa, trebuie să ne diversificăm sursele de energie, în timp ce conducta South Stream ne-ar accentua dependența de gazul rusesc.
Preşedintele Traian Băsescu a mai spus că la Consiliul European s-a stabilit că Autoritatea Bancară Europeană trebuie să fie funcţională până la data de 1 ianuarie 2014.”Urmează să fie elaborate criteriile unice pentru falimentul bancar, ceea ce este extrem de important. Domnul preşedinte Draghi (Mario Draghi - n.r.) ne dădea un exemplu: în perioada de criză, în Statele Unite, Autoritatea de Supraveghere Bancară a închis 500 de bănci, iar în Uniunea Europeană au fost închise doar două. De aceea şi suspiciunea că băncile europene au un volum foarte mare de active putrede şi un test de stres se va face imediat ce toate autorităţile vor fi în funcţiune”, a spus şeful statului. El a explicat că, în caz de faliment bancar,”se va încerca acoperirea costurilor în primul rând de la acţionari, în al doilea rând de la creditori şi abia pe urmă de la stat”.
Traian Băsescu s-a referit şi la noul buget al Uniunii Europene pentru 2014-2020, care va permite mai ales finanțarea măsurilor împotriva șomajului în rândul tinerilor cu banii care rămân de la programele neimplementate.”În ceea ce ne priveşte, se vor îndrepta în trei zone: regiunea Sud-Muntenia, Centru şi Sud-Est”, a declarat preşedintele. CE a semnalat faptul că 40% din populația României se află în risc de sărăcie, iar capacitatea administrativă este foarte redusă, populația muncind mult, dar cu o productivitate foarte scăzută. (M.C.)

Articole din aceeaşi categorie:

Articole de acelaşi autor:


Inregistrare domenii