Bugetul 2013, verde de la Parlament!
...de Dan Marian
La începerea dezbaterii bugetului pe 2013, premierul Ponta le-a reamintit parlamentarilor că modul de împărţire a banilor a fost agreat de FMI, că nu pot fi acceptate amendamente, dacă nu sunt bine justificate, şi că s-a menţinut şi se va menţine cota unică. “Fiind social democrat, cred în impozitarea diferenţiată, însă promisiunea făcută în cadrul alianţei politice de a păstra cota unică se regăseşte în acest buget”, a spus Ponta, care a prezentat marţi în plenul Parlamentului ideile generale ale proiectului Legii bugetului de stat pentru 2013, care nu mai pune accentul pe finanţări de la stat, ci pe fonduri europene, iar măsurile de creştere a salariilor şi pensiilor continuă.
Este un buget al relansarii, al consumului şi al îmbunătăţirii nivelului de trai, a spus primul ministru. Iată şi principalele sale declaraţii: l Am ţinut să prezentăm situaţia reală din punct de vedere bugetar a României, a banului public, a principalelor datorii pe care statul le are de plătit l Am propus o prezentare a proiectului către toate grupurile parlamentare l În actualul buget se regăsesc câteva dintre lucrurile fundamentale pe care USL le-a susţinut încă din Opoziţie: o stabilitate fiscală, cota unica de 16% l Ca social democrat, cred în impozitarea diferenţiată, însă promisiunea de a păstra cota unică se regăseşte în acest buget şi îmi doresc ca mediul de afaceri să compenseze cota unică •Am promis revenirea salariilor în zona bugetară la ceea ce în 2010 a fost tăiat l Indexarea pensiilor a fost o promisiune neonorată în 2011 şi 2012 l Veţi regăsi în buget o sumă superioară alocată investiţiilor, dar cu o altă filozofie - cu finanţări nu neaparat de la Buget, ci orientarea către investiţii finanţate din bani europeni şi fonduri nerambursabile l Vom plăti datorii ale statului, bani angajaţi şi cheltuiţi în 2009-2011 l Proiectul de buget este discutat, negociat şi agreat cu partenerii internaţionali l 2012 este primul an în care România s-a integrat într-un deficit sub 3%, iar 2013 va consolida acest fapt l 2013 este anul în care putem să consolidăm statutul de ţară stabilă în care pieţele private au încredere.
Chiar din prima zi a dezbaterilor, PDL a anunţat însă că nu vota nici Legea bugetului de stat şi nici Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, propuse de Executiv, legi care au primit raport favorabil, cu amendamente( redistribuiri de sume de la bugetul Ministerului de Finanţe către alţi ordonatori de credite), din partea comisiilor pentru buget-finanţe ale celor două Camere. Măsurile din proiectul de buget distrug sectorul privat, este de părere PDL, prioritizarea investiţiilor nu a fost făcută riguros- crede UDMR, bugetul nu asigură creştere economică, susţine PP-DD. Şi, cum se întâmplă de obicei, discuţiile s-au transformat în certuri şi confruntari politice. Aleşii puterii i-au acuzat pe cei din opoziţie că au dat dovadă de neseriozitate când au depus 10.000 de propuneri de suplimentare a bugetului.La rândul lor, democrat liberalii s-au plâns că nu sunt lăsaţi să-şi susţină ideile şi că amendamentele opoziţiei au fost respinse una după alta, deşi s-a spus că vor fi discutate în plenul reunit al Parlamentului.
Într-un cuvânt, opoziţia susţine că bugetul iniţiat de executiv va genara şomaj, inflaţie sărăcie şi costuri. Reprezentanţii puterii au subliniat că bugetul pe 2013 asigură dezvoltarea economică şi creşterea veniturilor populaţiei. Liberalul Dan Radu Ruşanu a preciazat că opoziţia a depus peste 13.000 de amendamente, majoritatea neavând o fundamentare serioasă Obosiţi de atâtea dispute, unii deputaţi şi senatori şi-au luat pauză şi au ieşit din sală, prilej pentru opoziţie să protesteze faţă de lipsa cvorumului.Ambele tabere şi-au reproşat că nu respectă procedurile. Senatorii şi deputaţii au încheiat dezbaterile asupra articolelor din buget care stabilesc dispoziţiile generale.Au fost votate de principiu şi anexele unde sunt prevăzute veniturile, impozitele pe venit sau impozitele şi taxele pe bunuri şi servicii şi o parte din bugetele alocate principalilor ordonatori de credite.
Ieri, bugetul a fost adoptat cu 309 voturi pentru şi 108 împotrivă.
Articole din aceeaşi categorie:
- Strategia pentru agricultură, până în 2030
- După încheierea celui de al doilea acord stand-by cu Fondul
- Ceremonie de decorare a două personalităţi marcante ale mediului economic din Austria, organizată la Ambasada României la Viena
- Grapini vrea să lanseze campania “Cumpără un produs românesc de calitate”
- “Suferinţele” sistemului nostru bancar