NAVIGARE
CURS VALUTAR
dsl

Dosare Externe

“Domnul Merkel” nu e un “soţ casnic”

...de Dan Marian

“Domnul Merkel” nu e un “soţ casnic”
« Imaginea 1 din 1 »

Partenerii de viaţă ai şefilor de state şi de guverne aduc uneori în universul politicii câte o pată de culoare. Nu este însă şi cazul lui Joachim Sauer, profesor de chimie şi soţul cancelarului Angela Merkel. Joachim nu vorbeşte niciodată cu presa şi apare foarte rar în public alături de soţia sa.
A lipsit chiar şi de la ceremonia de învestire în funcţie a acesteia, preferând să urmărească evenimentul la televizor. Numele lui de familie înseamnă “supărat” sau “acru”. Domnul profesor a ţinut prima pagină a ziarelor şi datorită cumpătării sale. De multe ori, a preferat să călătorească singur cu avionul, la clasa economic, până în Italia, unde cuplul îşi petrece deobicei vacanţele, deşi avea posibilitatea de a plăti o taxă modică şi să călătorească alături de soţia sa la bordul avionului guvernamental. Sauer, în vârstă de 65 de ani, pare fericit să rămână un ilustru necunoscut în afara domeniului său de activitate. Crescând în Germania Democrată şi pasionat de drumeţiile montane, Joachim este un bărbat realist, fapt care îl face un partener ideal pentru Angela Merkel.
Joachim Sauer s-a născut pe 19 aprilie 1948, în orăşelul Hosena. A cunoscut-o pe Merkel în 1981. Ea avea 27 de ani, iar el- 32 de ani. Amândoi erau căsătoriţi. Mariajul Angelei cu Ulrich Merkel, tot un fizician, s-a încheiat cu un divorţ în 1985. Căsnicia lui Sauer cu o chimistă s-a sfârşit în 1983, după un mariaj de 16 ani. Joachim şi fosta lui soţie au doi fii.Deşi Angela Merkel nu a vorbit niciodată în public despre începuturile relaţiei ei cu Sauer, deşi se pare că acest detaliu a atras atenţia poliţiei secrete est-germane - Stasi. Potrivit unor biografii neoficiale, Stasi a notat în rapoartele sale numeroase prânzuri luate împreună de Merkel şi Sauer în perioada în care amândoi erau căsătoriţi cu foştii lor parteneri de viaţă.
Viitorul ei soţ era un student eminent. Şi-a luat doctoratul în chimie cu cele mai înalte onoruri - summa cum laude - la prestigioasa Universitate Humboldt, la vârsta de 25 de ani, în 1974, şi a predat acolo, înainte de a se muta la Academia de Ştiinţe din Berlin în 1977. După ‘89, Merkel a intrat în politică, iar Sauer a petrecut un an la San Diego, unde a lucrat la un institut de biochimie - BIOSYM Technologies -, o companie care produce un software folosit pentru a testa structura moleculară a medicamentelor. Sauer a revenit la Humboldt în 1992 şi s-a specializat în zeoliţi - minerale poroase care au utilizări extrem de variate, de la procesarea reziduurilor nucleare şi până la industria medicamentelor.
Joachim Sauer şi Angela Merkel au locuit împreună timp de mai bine de un deceniu înainte de a se căsători, în 1998, la presiunea bisericii şi a unora dintre aliaţii lor din Uniunea Creştin Democrată, partidul conservator din care face parte actualul cancelar. Mulţi dintre colegii de partid ai Angelei Merkel credeau că nu este potrivit ca un lider politic conservator să locuiască cu partenerul de viaţă fără a fi căsătorit cu acesta.
“Primul domn” al Germaniei este pasionat de operă şi împărtăşeşte pasiunea soţiei sale pentru muzica lui Richard Wagner.Merkel apare pe scena internaţională de obicei singură. Sauer o însoţeşte doar atunci când protocolul diplomatic nu poate fi evitat şi vorbeşte extrem de rar în public. Angela a descris într-unul dintre interviurile mai vechi conversaţiile sale cu Joachim Sauer, pe care le consideră “aproape vitale”. Despre soţul ei, Merkel spune că este “un foarte bun sfătuitor”.”Fiecare dintre noi merge la locul lui de muncă. Eu nu sunt o soţie casnică, iar el nu este un soţ casnic”.
Potrivit prietenilor, Sauer este “cel mai important «agent corector» pentru Angela Merkel”, o persoană cu care ea poate să discute şi alte subiecte în afara celor politice.

Articole din aceeaşi categorie:

Articole de acelaşi autor:


Inregistrare domenii