Încasările din turism au depășit 1,3 trilioane dolari la nivel global, potrivit OMT
...de -
Românii ar trebui să mizeze pe patrimoniul cultural și pe zâmbete, spun reprezentanții Organizației Mondiale a Turismului.
Secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), Taleb Rifai, a declarat miercuri într-o conferinţă organizată la București că economia mondială a reușit să încaseze anul trecut suma record de 1,3 trilioane dolari de pe urma turismului.
”Încasările din turism au crescut la nivel global cu 12 procente în ultimii ani. (…) Anul trecut, un miliard de persoane au traversat granița pe toată perioada anului, ceea ce s-ar traduce că suntem în epoca turismului creată de impactul social, economic și politic”, a declarat miercuri Secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului.
Potrivit acestuia, circa 1,3 trilioane de dolari au fost câștigate de agențiile de turism, iar unul din 11 locuri de muncă este creat în industria turismului, la nivel mondial ”întrucât această industrie reprezintă cel mai mare transfer de bani pentru un turism sustenabil prin două condiții: cooperarea membrilor guvernului prin încheierea de parteneriate publice și, de asemenea, existența de parteneriate public-private”.
În opinia secretarului OMT, patrimoniul cultural, zâmbetele și vremea bună sunt avantajele românilor în dezvoltarea unui turism de succes.
”Odată cu un miliard de călători există şi un miliard de oportunităţi de dezvoltare. 50% dintre turiştii înregistraţi în 2012 au vizitat top 10 destinaţii mondiale, iar 60% au mers spre destinaţii mature. În 2013, estimările arată că majoritatea turiştilor vor merge spre top trei destinaţii internaţionale. Turismul trebuie să se extindă însă şi către zonele mai sărace. Este cel mai important transfer de venituri”, a menționat secretarul general al OMT. La nivel regional, cele mai mari creșteri ale veniturilor din turism s-au înregistrat în cele două Americi (7%), urmate de Asia-Pacific (6%), Africa (5%) și Europa (2%). În schimb, Orientul Mijlociu a fost singura regiune unde veniturile din turism au scăzut cu 2%, însă reducerea de anul trecut a fost semnificativ mai mică decât cea de 14% înregistrată în 2011. Europa a beneficiat de cea mai mare parte din veniturile din turismul internațional (43% sau 457 miliarde dolari), urmată de Asia-Pacific (30% sau 323 miliarde dolari) și cele două Americi (20% sau 215 miliarde dolari).
Topul primelor 10 destinații turistice în funcție de venituri a rămas practic nemodificat în 2012 comparativ cu 2011, pe primele locuri fiind SUA, Spania, Franța, China și Italia, urmate de Macao, Germania, Marea Britanie, Hong Kong și Australia. Turismul internațional este responsabil pentru 30% din exporturile mondiale de servicii și 6% din exporturile totale de bunuri și servicii.
Organizaţia Mondială a Turismului este agenţia Naţiunilor Unite care coordonează promovarea la nivel internaţional a turismului responsabil, durabil şi accesibil. În prezent, OMT numără 155 de state membre cu drepturi depline, 6 membri asociaţi şi peste 400 de membri afiliaţi din sectorul privat, educaţional, asociativ şi public.
România deţine Preşedinţia Organizaţiei Mondiale a Turismului prin decizia adoptată în data de 23 octombrie 2012, la Campeche (Mexic), unde a avut loc cea de a 94-a sesiune a Consiliului Executiv al OMT.
România are o tradiţie de aproape 40 de ani în OMT, ţara noastră fiind membru fondator al OMT în 1975.
Articole din aceeaşi categorie:
- Încasările din turism au depășit 1,3 trilioane dolari la nivel global, potrivit OMT
- Zile gratuite de vacanţă: Cum poţi primi gratuit 1-2 nopţi de cazare la mare
- Turismul litoralului românesc promovat de Fashion TV
- Sistemul all-inclusive disponibil și pe litoralul românesc. Prețurile pornesc de la 695 lei de persoană
- Copos şi Goschy trec la all inclusive pe litoral pentru turiştii germani