NAVIGARE
CURS VALUTAR
dsl

VIP

Benedict al XVI-lea, un papă pentru istorie

...de -

Benedict al XVI-lea, un papă pentru istorie
« Imaginea 1 din 1 »

“După ce mi-am cercetat conştiinţa în faţa lui Dumnezeu, am ajuns la concluzia certă că puterile mele, din cauza vârstei înaintate-”ingravescentem aetatem”-nu mai sunt capabile să exercite aşa cum se cuvine misiunea petrină (încredinţată de sfântul Petru). Pentru a cârmui Corabia Sfântului Petru şi a propovădui Evanghelia este nevoie şi de puterea trupului şi de cea a sufletului, forţă care, în ultimele luni, a scăzut în mine (…) Fiind conştient de gravitatea acestui act, în deplină libertate, declar că (…) începând cu 28 februarie 2013, la orele 20.00, Scaunul Sfântului Petru va rămâne vacant”, astfel şi-a anunţat Papa Benedict al XVI-lea demisia, gest care a uluit lumea.

Scandaluri din timpul pontificatului

În timpul pontificatului său, Benedict al XVI-lea s-a confruntat cu un scandal de pedofilie în rândul clerului, cea mai profundă criză a Bisericii contemporane, cea a dezvăluirilor în cascadă, în mai multe ţări din Europa şi America de Nord, a unor abuzuri sexuale comise asupra unor copiii de către membri ai clerului, agravate de “omerta” ierarhiei. Condamnând dur aceste “păcate” şi ordonând o toleranţă zero, Benedict al XVI-lea va cere în mod explicit “iertare” victimelor în iunie 2010. Anul trecut, a fost nevoit să facă faţă, în interiorul Vaticanului, unui scandal de scurgeri de informaţii confidenţiale în urma căruia majordomul său, Paolo Gabriele, a fost condamnat. Gabriele, unul dintre puţinii cetăţeni laici ai celui mai mic stat din lume, era un servitor credincios al lui Benedict al XVI-lea: îi pregătea hainele de ceremonie şi îi servea masa. În fotografiile oficiale, este surprins în apropierea Papei, inclusiv în papamobil. El a subtilizat şi fotocopiat zeci de documente confidenţiale ale Papei şi ale colaboratorilor săi. Sub numele de cod “Maria”, el le transmitea apoi jurnalistului Gianluigi Nuzzi, care le-a utilizat în cartea “Sanctitatea Sa”, dezvăluind rivalităţi şi animozităţi violente, în special împotriva numărului doi de la Vatican, cardinalul Tarcisio Bertone. Fostul majordom a recunoscut faptele sale şi a explicat că a acţionat pentru a dezvălui “răul şi corupţia” din interiorul Sfântului Scaun.

Înscris obligatoriu în “Tineretul Hitlerist”

Născut la 16 aprilie 1927 într-o familie modestă din Bavaria, la Marktl-am-Inn, Joseph Ratzinger intră la un mic seminar în 1939. În acelaşi an el este înscris în cadrul Tineretului Hitlerist, o înrolare obligatorie prin decret. Papa, care a denunţat “inumanitatea” regimului nazist, a subliniat că acest angajament a avut loc împotriva voinţei sale. Ordonat ca preot în 1951, Joseph Ratzinger a cunoscut o experienţă pastorală veritabilă abia în perioada 1977-1981, la Munchen. El a predat teologie în mai multe universităţi germane, iar ulterior a participat ca expert la Conciliul Vatican II (1962-1965). Figura printre cei mai liberali experţi.În timpul Conclavului din 1978, îl cunoaşte mai bine pe viitorul Papă Ioan Paul al II-lea, care îl invită, în 1981, să conducă Congregaţia Docrinei Credinţei. Benedict al XVI-lea a încercat să îi determine pe integrişti să revină în sânul Bisericii, cu condiţia să accepte Conciliul.Ratzinger i-a succedat Papei Ioan Paul al II-lea. Acum, părăsind Sfântul Scaun, el lasă amintirea unui papă care a vrut să clarifice mesajul unei Biserici afectate de diferite scandaluri, inclusiv de pedofilie, încercând totodată o reconcliere a credinţei şi raţiunii.Eminent profesor german de teologie, care nu a suscitat pasiunea de care a beneficiat Ioan Paul al II-lea, dar care s-a bucurat de un respect tot mai mare de-a lungul timpului, devine Papă la 19 aprilie 2005, la vârsta de 78 de ani, după ce un sfert de secol a fost în fruntea Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, un fost Oficiu Sfânt. Timp de aproape opt ani a condus destinele a peste un miliard de creştini romano-catolici din lume.

Polemicile din jurul Papei

Prima a izbucnit în 2006 şi l-a opus lumii musulmane, în urma unui discurs despre relaţia între raţiune şi credinţă susţinut în Bavaria. În 2009, decizia sa de a anula excomunicarea celor patru episcopi integrişti, inclusiv a britanicului Richard Williamson, un negaţionist, a declanşat un val de proteste. Însă el şi-a multiplicat gesturile de respect faţă de musulmani şi, mai ales, faţă de evrei. În sute de omilii şi discursuri, a dezvoltat conţinutul credinţei şi a îndemnat clerul la conversie şi la întoarcerea la esenţa mesajului lui Isus.Deşi refuză orice evoluţie a Bisericii în problemele de moravuri (avort, eutanasie, familie, homosexualitate), acest Papă conservator, un bun cunoscător al celor două mii de ani de creştinism, în pofida refuzului unei rupturi cu tradiţia, va fi primul care va admite utilizarea prezervativului, în cazuri foarte limitate, în vederea opririi contaminării cu HIV. Toate acestea au atras şi antipatii, existând voci care clamau suspiciuni cum că Benedict al XVI-lea face jocurile organizaţiei Illuminati, insistând pentru o guvernare mondială şi o Nouă Ordine Mondială. Acum, cei care cred în scenarii din umbră, bine ticluite, se întreabă care e motivul real al plecării Papei. Ei susţin că au observat că oameni importanţi din elita globală şi-au tot dat demisia în ultima perioadă.Şi fantezia acestor dubitativi n-are limite, ei acceptând că şi alţi oameni importanţi s-au retras şi că în public apar sosiile acestora!?

Benedict al XVI-lea se retrage într-o mănăstire

Maeştrii croitori şi pantofari de la atelierul Gammarelli, care se ocupă de ţinutele suveranilor pontifi, au realizat deja mai multe rânduri de haine, de diferite mărimi, pentru viitorul papă. Tradiţia spune că, înaintea învestirii se confecţionează trei rânduri de haine, de diferite mărimi, astfel încât, indiferent de cine va fi desemnat, acesta să aibă la dispoziţie şi o ţinută pentru ceremonie. Astfel, „acum există haine care să se potrivească atât impunătorului arhiepiscop de New York, Timothy Dolan, cât şi scundului cardinal Luis Antonio Tagle din Filipine”, scrie Reuters. Actualul papă demisionar a fost un „revoluţionar” şi în ceea ce priveşte garderoba, Benedict al XVI-lea aflându-se în atenţia presei pentru modul considerat „flamboaiant” de a se îmbrăca. ”Wall Street Journal” a făcut referiri la faptul că Benedict al XVI-lea s-ar îmbrăca de la Prada, în timp ce revista ”Esquire” l-a numit „personalitatea anului cu cele mai alese accesorii”. Acum, Benedict al XVI-lea se va retrage într-o mănăstire din incinta Vaticanului, după un sejur la Castel Gandolfo, în apropiere de Roma. Demisia sa, prima astfel de abdicare în aproape şase secole, ar putea împinge „leii bătrâni” din politică şi din business să facă acelaşi gest, notează şi Bloomberg. Decizia Papei s-ar putea dovedi emblematică pentru o generaţie vârstnică, ce continuă să-şi conducă imperiile la vârste de peste 85 de ani şi chiar de peste 90 de ani. Iată câteva nume: Warren Buffett (82 de ani) - şef al „Berkshire Hathaway”; Rupert Murdoch (81 de ani) – ”News Corp”; Kirk Kerkorian (95 de ani) – ”Tracinda Corp”; preşedinte ”Hutchison Whampoa”, Li Ka-Shing, 84 de ani.

Băsescu: ”O întâlnire unică”

Preşedintele Traian Băsescu a mărturisit,zilele trecute, după ce a fost primit de Papa Benedict al XVI-lea, că a avut o întâlnire unică, ce va rămâne în sufletul său pentru tot restul vieţii: „Am avut o întâlnire care va rămâne în sufletul meu pentru tot restul vieţii, nu ca un eveniment politic, ci ca unul de suflet, în care am întâlnit un om, un Papă, mai puternic decât acela cu care m-am întâlnit în 2008, la Palatul Gandolfo. Am avut sentimentul că avea doar un mesaj: «vreau să fii bun». Un om care prin privire, prin vorbă, prin inteligenţa frazelor nu spunea decât că are de comunicat pentru viitor”. Preşedintele a adăugat că el crede că Papa i-a transmis în primul rând că „avem nevoie de o lumă mai bună şi că avem nevoie să fim mai buni unii cu alţii. Din faptul că vizita mea nu a fost anulată am înţeles respectul Papei Benedict al XVI-lea pentru poporul român.Am înţeles mâna întinsă creştinilor ortodocşi de creştinii catolici. Am transmis Papei Benedict al XVI-lea mesajul catolicilor şi ortodocşilor din România, un mesaj de solidaritate, de respect, un mesaj de înţelegere”. El a mai spus că a avut onoarea să întâlnească unul din cei mai mari teologi şi filosofi ai lumii de astăzi şi că „sentimentul întâlnirii a fost că m-am întâlnit cu un papă, mai bun poate ca noi toţi la un loc şi gata să ne dea din bunătatea lui pentru totdeauna”.

Articole din aceeaşi categorie:

Articole de acelaşi autor:


Inregistrare domenii