NAVIGARE
CURS VALUTAR
dsl

Dosare Externe

Tim Cook, urmaşul lui Jobs, a câştigat un mil. de dolari/zi

...de -

Tim Cook, urmaşul lui Jobs, a câştigat un mil. de dolari/zi
« Imaginea 1 din 1 »

Anul 2012 a fost extrem de bun pentru compania Apple, veniturile şi profitul crescând semnificativ pe fondul lansării multor produse interesante care au avut succes în rândul consumatorilor. Pentru realizări, Tim Cook, noul CEO al Apple după dispariţia lui Steve Jobs, a fost răsplătit cu salariul anual de 1.39 milioane de dolari, însă veniturile lui au fost completate de încă 2.8 milioane de dolari care reprezintă stimulente oferite de Apple tuturor celor aflaţi în echipa de conducere.

În total, în 2012, Tim Cook a încasat 4.17 milioane de dolari, suma fiind cu 99 la sută mai mică decât cea din 2011, conform Bloomberg. Diferenţa pare mare, însă în primul an de şefie la Apple, Tim Cook nu a încasat 378 de milioane de dolari, deoarece 376.2 milioane din acea sumă reprezintă preţul acţiunilor ce i-au fost oferite, acţiuni care pot fi vândute abia în 2020 şi numai dacă el va rămâne CEO până atunci. Ele valorează, în prezent, peste 600 de milioane de dolari. Anul viitor încasările vor fi, cu siguranţă, mai mari. Totalul beneficiilor include salariul de 1,36 milioane de dolari şi un plan de 2,8 milioane de dolari pentru stimularea performanţei, potrivit unui document transmis de Apple bursei din SUA.
Deşi Tim Cook şi-a intrat perfect în rol, compania nu a suferit schimbări majore, ceea ce este un semn bun, spun analiştii din piaţă, fiindcă Apple a cunoscut un succes incredibil în ultimul deceniu. Prima greşeală pe care un lider nou o poate face o reprezintă micile modificări operate doar pentru a-şi pune amprenta pe activitatea firmei.
În ce priveşte câştigul, Cook l-a întrecut pe directorul executiv de la Oracle, Larry Ellison, în topul celor mai bine plătiţi manageri. Bonusurile de 378 de milioane de dolari primite de Tim Cook pentru anul 2011 îl fac pe Larry Ellison să cedeze CEO-ului Apple prima poziţie, fiindcă şeful Oracle a câştigat doar 77,5 milioane de dolari. Dar nici el nu are de ce să se plângă, întrucât primeşte bonusuri în acţiuni, în valoare de 62,6 milioane de dolari. Averea lui este estimată la 36 miliarde de dolari, ceea ce îl plasează pe locul al treilea într-un top al celor mai bogaţi oameni din America, prin urmare, nu are de ce să fie supărat.
Tim a preluat definitiv poziţia de CEO al companiei Apple după câteva perioade de interimat cât Steve Jobs era plecat în concediu medical. Deşi Jobs avea un salariu anual de doar 1$, Tim Cook a câştigat 800.000$ din salariu, 900.000$ bonus, un alt bonus de 5 milioane de dolari şi încă 52.3 milioane de dolari sub formă de acţiuni încă din primul an de conducere a companiei. În concluzie, Tim Cook este unul dintre cei mai bine plătiţi preşedinţi de companii din SUA, câştigând în 2011 un milion de dolari pe zi, adică 42.000 dolari pe oră sau 700 dolari pe minut, scrie New York Times.
Timothy D. Cook s-a născut la 1 noiembrie 1960 la Robertsdale în Alabama. Tatăl său a lucrat ca muncitor într-un şantier naval, iar mama făcea menaj la trei familii. Timothy Cook are diplomă de inginer obţinută în 1982, la Universitatea Auburn en 1982, şi un M.B.A. de la «Fuqua School of Business la Duke University» în 1988. A lucrat timp de 12 ani la IBM, apoi la Compaq, primul fabricant mondial de PC, încă de pe vremea când Apple nu era decât o firmă mică, ce testa piaţa IT. La Apple a ajuns în 1998, după ce Steve Jobs devenise şeful companiei. În 2005, Tim este numit director general delegat, apoi director de afaceri operaţionale.
În urma demisiei regretatului Steve Jobs, la 24 august 2011, Cook a fost ales ca nou director general (CEO) al Apple. Tim Cook este pasionat de fitness, de motociclism şi de gimnastică.
Alături de personalități remarcabile din toată lumea, Tim Cook a fost inclus şi în top 100 al influenței, pentru anul 2012, realizat de revista TIME. Numele lui a apărut în această listă pentru că el a reușit să țină compania Apple după plecarea lui Steve Jobs, iar ultimele produse lansate, iPhone 4S și noul iPad au făcut senzație în toată lumea.

Articole din aceeaşi categorie:

Articole de acelaşi autor:


Inregistrare domenii