NAVIGARE
CURS VALUTAR
dsl

Dosare Externe

Dictatori celebri, sub papucul soţiei

...de Lucia Ivănescu

Dictatori celebri, sub papucul soţiei
« Imaginea 1 din 1 »

Istoria păstrează şi numele femeilor care au împărţit viaţa sau patul cu dictatorii care au construit istoria sângeroasă a sec. XX, scrie în cartea sa, “Neveste de dictator”, jurnalista Diane Ducret.
Soţiile au influenţat destinul unor bărbaţi atât de puternici- Mussolini, Stalin, Mao, Ceauşescu etc.- iar maniera în care au făcut-o a fost decisivă în cariera acestor lideri politici.

Carmen Franco, mână forte

Generalul şi omul politic Francisco Franco a fost conducător absolut al Spaniei între 1939 și 1975. A fost un diplomat desăvârşit, un lider periculos şi abil. Soţia sa, Carmen Polo provenea din înalta societate a Spaniei. Carmen l-a cunoscut pe Franco în 1917, când ea împlinea 17 ani. Familia Polo nu vedea cu ochi buni pasiunea fiicei lor, mai ales că îşi dorea un ginere aristocrat. Nunta s-a celebrat la 16 octombrie 1923. Însurăţeii şi-au făcut luna de miere la o moşie a familiei. Când Franco a devenit şeful statului, soţia sa a devenit o femeie aprigă şi aspră. Îi reproşa chiar şi în public duritatea cu care guverna ţara, umilindu-l în faţa prietenilor. Francisco nu sufla în faţa ei, iar spaniolii o numeau “La Señora”.
Elena Ceauşescu, capricioasă...
Iunie 1975, soţii Ceauşescu erau invitaţii regelui Hussein al Iordaniei, care îi găzduise în reşedinţa de vacanţă. Era prima oară când Elena Ceauşescu păşea pe un iaht. Dintr-o dată, a început să suspine: “Vreau acest iaht (...) Nu voi pleca de aici fără el”. A doua zi, cuplul român a primit un apel telefonic de la regele iordanian, vizibil jenat de insistenţele Elenei: “ Din păcate, acest iaht este un cadou făcut fiicei mele Alya. Voi da ordin să vi se aducă un iaht identic din Statele Unite. Vă propun ca numele său să fie «Prietenia»”, scrie Diane Ducret. Dorinţele Elenei erau îndeplinite mai întotdeauna, mai ales că îşi impusese reguli de viaţă stricte: se îmbraca doar cu haine franţuzeşti şi mergea cu maşini germane.

Eva Braun îl domina pe Hitler

S-au cunoscut în 1929. În ciuda împotrivirii tatălui ei, tânăra s-a mutat în apartamentul iubitului ei, din Munchen.Era o femeie frumoasă, suferind de o pustietate sufletească sfâşietoare. Hitler era timid, imatur emoţional, pictor modest. Eva a avut două tentative de sinucidere şi dictatorul a încercat să-i acorde mai multă atenţie: i-a cumpărat o vilă şi un Mercedes, avea şofer personal, a inclus-o în testamentul său. Din acel moment, Eva făcea doar ce dorea: continua să consume alcool, să-l terorizeze pe Adolf şi să se machieze strident. Cochetă, avea pasiunea pantofilor şi îşi schimba ţinutele de şase ori pe zi. Adora să meargă în Italia pentru a-şi cumpăra adevărate colecţii de rochii şi pantofi.Soţul ura excentricităţile, dar nu avea curaj să facă reproşuri.A fost doamna Hitler doar pentru o noapte, pentru că în ziua următoare s-au sinucis, luând cianură.

“Tigresa” lui Mao

“Fiu de porc, ou de ţestoasă, secătură care se gândeşte doar la prostituate! Te învăţ eu minte, ca să nu mai vii aici să te culci cu o târfă burgheză !“ Era mai 1937. He Zizhen, soţia lui Mao, era furioasă, lovindu-l pe “nemernic” cu tot ce era la îndemână. Certurile erau frecvente. He Zizhen se dezlănţuia când afla că soţul ei a stat de vorbă cu actriţa Lily Wu, la ea în cabină. Mao se apăra, dar apriga Zizhen nu-l credea, ştia că e infidel. Nu suporta să o înşele tocmai pe ea, cu o “actriţă uşuratică”, o comediană “. Furia ei se revărsa şi pe jurnalista americană Agnes Smadley: “Imperialisto! Toate s-au întâmplat din vina ta! Pleacă imediat!”, striga He Zizhen către Agnes, care organizase întâlnirea dintre Mao şi actriţă. Zizhen a pălmuit-o pe ziaristă, dar aceasta i-a replicat pe măsură. Obosită, He cădea în genunchi strigând: “Ce fel de bărbat eşti tu? Şi ce fel de comunist? Îi permiţi unei împuţite de imperialiste să mă bată sub ochii tăi!”. Mao o privea cu capul plecat, părând alt bărbat decât durul dictator.

Articole din aceeaşi categorie:

Articole de acelaşi autor:


Inregistrare domenii