NAVIGARE
CURS VALUTAR
dsl

Dosare Externe

Scandalul paradisurilor fiscale loveşte şi România

...de Lucia Ivănescu

Scandalul paradisurilor fiscale loveşte şi România
« Imaginea 1 din 1 »

Câteva zeci de publicaţii din lume au avut acces, la o scurgere majoră de informaţii provenind de la societăţi ce oferă servicii de tip “offshore”, cu sediul în Singapore, Insulele Cayman, Caraibe, British Virgin Islands, Antilele Olandeze ş.a. Potrivit cotidianului “Le monde”, un apropiat al lui François Hollande, trezorierul campaniei sale prezidenţiale, este acţionar la societăţi offshore în Insulele Cayman. Vestea şocantă ar putea slăbi poziţia şefului statului francez, afectat deja de scandalul Cahuzac.
Potrivit Le Monde, Jean-Jacques Augier, în vârstă de 59 de ani, un fost inspector la Finanţe şi un om de afaceri discret, ales ca trezorier al lui Hollande în timpul campaniei prezidenţaile din 2012, este “acţionar la două societăţi offshore în Insulele Cayman, prin intermediul holdingului său financiar Eurane”. Dezvăluirile fac parte dintr-o lungă investigaţie asupra serviciilor de tip “offshore” în lume.Augier a confirmat că a constituit în 2005 şi 2008-2009 două entităţi offshore în Insuele Cayman, un paradis fiscal în Caraibe, sub suveranitate britanică, la solicitarea unor parteneri de afaceri.
“Nimic nu este ilegal”, a declarat Augier pentru Le Monde, adăugând că nu are “nici cont bancar personal deschis în Cayman, nici investiţii personale directe în acest teritoriu”.
Augier afirmă, de asemenea, că şeful statului francez nu este la curent cu afacerile sale.
Prima societate, International Bookstores, a fost creată în 2005 la solicitarea unuia dintre asociaţii săi chinezi, un anume Xi Shu, proprietarul unei reţele de librării, a declarat omul de afaceri francez, proprietar al unui magazin Books, iar începând din ianuarie 2013 proprietar al Têtu, prima revistă a comunităţii gay franceze. «Investiţia apare în bilanţul acestei filiale. Nimic nu este ilegal», insistă prietenul preşedintelui francez.
A doua entitate offshore, constituită în 2008-2009 împreună cu agenţii de voiaj din mai multe ţări, a fost creată tot la cererea partenerilor săi, susţine Jean-Jacques, care a adăugat că firma a fost repatriată între timp la Hong Kong. Aceste dezvăluiri ar putea să îl stânjenească şi mai mult pe preşedintele socialist francez François Hollande, antrenat într-un scandal de fraudă fiscală vizându-l pe fostul ministru pentru Buget, Jérôme Cahuzac, care a demisionat.»Chiar dacă aceste operaţiuni sunt legale, era, oare, nevoie ca un inspector la Finanţe, membru al unuia dintre corpurile importante în stat şi purtător al unor valori ale Republicii, să participe la asemenea montaje, cauţionând astfel opacitatea financiară a teritoriilor offshore ?», se întreabă cotidianul Le Monde.
Sondaje în scădere, indicatori economici şi sociali nefavorabili, probleme de comunicare şi demisia lui Jérôme Cahuzac, unul dintre oamenii de bază ai guvernului, au loc în plină activitate de pregătire a bugetului, într-un moment extrem de difici.
Şi în România cam 6.000 de firme cu acţionariat străin au primit infuzii de capital în valoare de peste 2,8 miliarde de euro din paradisurile fiscale. Aceste infuzii de capital, despre care nu ştim dacă este străin sau autohton, deghizat într-o firmă de prin Belize, Bermude sau din Insulele Virgine Britanice în capital străin, acoperă 8,1% din totalul investiţiilor străine directe din România.Insulele Virgine Britanice sunt o destinaţie favorită pentru 354 de companii româneşti cu capital străin, care au adus în ţară investiţii modeste, de 320 de milioane de euro. Tot de aici vin bani pentru compania braşoveană “Acasa la Dracula”. Suma a fost de 2 mil. euro.Din Virginele Britanice s-a finanţat Grupul Gelsor al lui Sorin Ovidiu Vîntu, în 2002, primind capital “off-shore” de 12 mil. Euro. Şi colosul Lukoil îşi finanţează companiile din România din acelaşi paradis fiscal. Tot de acolo a venit, în 2002, o finanţare de vreo cinci mil. de euro pentru “Elvila”. Chiar şi “Asesoft International” a primit, în 2011, din Cipru 1,463 mil. euro. La rândul său grupul Mittal Steel, controlat de la Londra de Lakshmi Mittal, a injectat 128 mil. euro în combinatul siderurgic de la Galaţi, via Antilele Olandeze. Ulterior, Mittal a trimis capital din Olanda dar şi din Elveţia în afacerile sale româneşti. Totuşi, Olanda şi-a întărit reputaţia de paradis fiscal spre enervarea partenerilor din zona euro. Olanda este cel mai mare investitor din România, cu peste 7 mld euro.

Articole din aceeaşi categorie:

Articole de acelaşi autor:


Inregistrare domenii