NAVIGARE
CURS VALUTAR
dsl

Dosare Externe

Căutat 17 ani pentru evaziune fiscală de peste 48 mil.$

...de Lucia Ivănescu

Căutat 17 ani pentru evaziune fiscală de peste 48 mil.$
« Imaginea 1 din 1 »

Marc Rich, cunoscut pentru inventarea pieţei spot cu petrol şi urmărit de guvernul SUA timp de 17 ani, a murit acum câteva zile în urma unui accident vascular cerebral, într-un spital din Elveţia, la vârsta de 78 de ani.
Omul de afaceri, amator de trabucuri cubaneze şi de cravate extravagante, şi-a câştigat renumele în anii ‘60-’70 când a pus, în SUA, bazele pieţei tranzacţiilor spot cu petrol - o înţelegere între un cumpărător şi un vânzător de a cumpăra, respectiv de a vinde o cantitate de marfă la un anumit preţ cu livrare şi plata imediată - în pofida opoziţiei marilor grupuri petroliere.
Mai târziu, în anii ‘80, Rich a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi infractori economici din istoria Statelor Unite, fiind acuzat de numeroase încălcări ale legii şi urmărit de guvern timp de 17 ani. În 1983, Rich a fugit din SUA în Elveţia, cu numai câteva ore înainte ca autorităţile să declanşeze urmărirea penală împotriva sa pentru peste 50 de capete de acuzare, vizând infracţiuni de fraudă, înşelătorie, afaceri cu Iranul în perioada de embargo economic şi evaziune fiscală de peste 48 milioane de dolari. Acuzaţiile sunt legate de o serie de tranzacţii cu petrol care au zguduit industria la începutul anilor ‘80.
După ce a fugit din Statele Unite, Marc Rich a fondat în Elveţia compania de trading cu petrol şi alte resurse minerale care a devenit mai târziu gigantul “Glencore Xstrata”, cel mai mare trader din lume la ora actuală. “Glencore” este o companie din Elveția, care este primul furnizor mondial de materii prime și materiale rare. A avut o cifră de afaceri de 153,9 miliarde dolari în anul 2011 și are 52.000 de angajați (2.000 angajați direcți și 50.000 de angajați în subsidiare). “Glencore” s-a dezvoltat în 35 de ani de la o simplă companie comercială la un important producător și procesator de materii prime, deținând peste o treime din compania minieră britanică listată “Xstrata”, precum și participații în cadrul grupurilor Century Aluminum, Russneft, Rusal și Minara Resources
Marc Rich şi-a susţinut în permanenţă nevinovăţia şi a fost graţiat de preşedintele Bill Clinton în 2001, în ultima zi a mandatului la Casa Albă.
Clinton a considerat că astfel de cazuri ar trebui rezolvate în tribunale civile şi a invocat mai multe solicitări de clemenţă venite din partea unor oficiali israelieni, inclusiv Ehud Barak, premierul de la acea dată.
Opozanţii lui Clinton au adus în discuţie donaţiile generoase oferite de Denise Eisenberg, soţia de atunci a lui Rich, către Partidul Democrat din SUA şi către Biblioteca înfiinţată de preşedinte, instituţie care îi poartă numele.
Rich a murit în această săptămână într-un spital aflat în apropierea locuinţei sale din Lucerna, Elveţia. Vestea a fost dată de purtătorul său de cuvânt, Chrstian Koenig. Rich a fost înmormântat chiar a doua zi după deces, în Israel, la Tel Aviv.
Averea lui Marc Rich a fost estimată anul trecut de celebra revistă Forbes la 2,5 miliarde de dolari !
Marc Rich s-a născut în 1934 la Anvers, Belgia, şi şi-a început cariera la în anii ‘70, la traderul de metale “Philipp Brothers”.
În perioada 1973-1974, în timpul embargoului petrolier impus de statele arabe, Rich a reuşit să evite restricţiile şi a cumpărat petrol ieftin din Iran, pe care l-a vândut la un preţ aproape dublu companiilor americane aflate în criză de materie primă. Rich a lucrat drept intermediar pentru petrolul iranian timp de peste 15 ani atât înainte, cât şi după Revoluţia Islamică din 1979.
În anii ‘80 şi-a diversificat extrem de mult afacerile. Astfel, în 1981 el a preluat studiourile 20th Century Fox împreună cu industriaşul Marvin Davis. După fuga în Elveţia, Davis a vândut acţiunile lui Rich magnatului media Rupert Murdoch, pentru 250 milioane de dolari. Rich a divorţat de Denise Eisenberg în 1996, după o căsnicie de 30 de ani, şi are două fiice, Ilona Schachter-Rich şi Danielle Kilstock Rich. Marc Rich a înfiinţat mai multe fundaţii şi a beneficiat de onoruri pentru implicarea în activităţi caritabile, inclusiv doctorate onorifice la universităţile Bar-Ilan, Ben-Gurion şi Tel Aviv.

Articole din aceeaşi categorie:

Articole de acelaşi autor:


Inregistrare domenii