190 de filme din 53 de ţări la TIF- 2013
...de Lucia Ivănescu
Ediţia cu numărul 12 a Festivalului Internaţional de Film “Transilvania” s-a deschis cu proiecţia în premieră absolută în România a filmului “Amanţii pasageri/Los amantes pasajeros”, realizat în 2013 de Pedro Almodovar. Lungmetrajul redă reacţiile pe care le generează o defecţiune tehnică apărută la bordul unui avion care efectuează o cursă spre Mexic, cu sute de pasageri. Piloţii şi personalul din turnul de control încearcă să găsească o soluţie, în timp ce însoţitorii de zbor şi şeful lor sunt oameni ai clipei, pentru care viaţa se reduce la două aspecte: sex şi moarte.
La TIFF sunt proiectate 190 de filme din 53 de ţări. Peste 700 de invitaţi sunt aşteptaţi în acest an la Cluj-Napoca. La gala de deschidere au fost prezenţi Nik Powell, vice-preşedinte în consiliul Academiei Europene de Film, celebrul director de imagine Ed Lachman (“Trilogia Paradis”), Pablo Berger - regizorul filmului mut “Blancanieves” (2012), David Lambert, regizorul “Hors les Murs”, Denis Côté, premiat recent la Berlin pentru “Vic et Flo ont vu un ours”, Frederic Boyer, directorul Festivalului de la Tribeca (New York) şi membru al juriu lui competiţiei.
TIFF va decerna Premiul pentru întreaga carieră regizorilor Jiri Menzel şi Stephen Frears şi compozitorului Adrian Enescu. Actriţa Luminiţa Gheorghiu este imaginea ediţiei din acest an a TIFF. Ea va fi distinsă la festival cu Premiul de excelenţă.
Programul TIFF va cuprinde şi în acest an secţiunile tradiţionale - Competiţie, Umbre, Fără limită, Focus, 3X3, Zilele Filmului Românesc ş.a. Grecia şi Slovacia sunt în centrul atenţiei în secţiunea Focus, cu cele mai reprezentative titluri recente din cinematografiile lor, iar secţiunea “3X3” aduce un omagiu regizorilor Olivier Assayas, Eyal Sivan şi Stephen Frears.
Spectatorii au aflat mai multe şi despre povestea de dragoste dintre actriţa Liv Ullman şi regizorul Ingmar Bergman în “Liv & Ingmar” (regia Dheeraj Akolkar), la Cinema “Florin Piersic”. “Manasse” (regia Jean Mihail, 1925), unul dintre filmele româneşti mute remarcabile ale anilor ‘20, a fost acompaniată live de Minima, trupa britanică renumită pentru coloanele sonore originale compuse.